Dojrzały brzoskwinie - włochate kuzynki nektarynek - jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych polskich owoców. Rzeczywiście polskich, bo już od dawna brzoskwiniowe sady wkomponowały się w rodzime krajobrazy, zwłaszcza na Dolnym Śląsku – informuje 11 sierpnia Agrobiznes.
Na Dolnym Śląsku dojrzały jabłka perskie, czyli brzoskwinie.
Pierwsze odmiany już zdążyliśmy zebrać i zaczynają się kolejne. U nas w sadzie w tym roku jest bardzo dobry plon. Brzoskwinie są bardzo ładne, udały nam się
– informuje Maciej Karczewski sadownik z Lutyni.
Drzewa brzoskwiniowe są kapryśne.
Sad brzoskwiniowy nie jest wcale prostą dyscypliną. Wymaga sporego nakładu zarówno pracy jak i finansów. Głównym problemem jest zbyt duża podaż w zbyt krótkim momencie tych brzoskwiń. Polskie brzoskwinie muszą konkurować z importem, który jest przygotowany na to, aby mieć tzw. „długie życie na półce”. My staramy się produkować owoce maksymalnie naturalnie, w związku z tym nie są tak trwałe na półkach sklepowych jak importowane brzoskwinie
– mówi Maciej Karczewski. I jak zaznacza:
Import wypiera w dużym stopniu krajowe brzoskwinie, niemniej jednak krajowe brzoskwinie smakowo są nieporównywalnie lepsze.
- źródło: tvp.pl
Poniżej prezentujemy ceny polskich i importowanych brzoskwiń na rynkach hurtowych 10 i 11 sierpnia 2021 roku:
- źródło: bronisze.com.pl / wgro.com.pl / gieldakaliska.pl / zjazdowa.com.pl / elizowka.pl
Najnowsze komentarze