Nawet o 45% może wzrosnąć produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w tym sezonie. Większe o 13% zbiory jabłek, ale i większy apetyt na nasz towar, pozwalają zwiększyć moce przerobowe - informuje Agrobiznes 12 stycznia 2022 r.
W ubiegłym roku tylko od lipca do października, produkcja zagęszczonego soku jabłkowego wzrosła blisko o 20% porównując z tym samym okresem 2020
- podsumowuje GUS.
Dużo wyprodukowaliśmy, dużo sprzedaliśmy. Zmiany w statystykach handlowych to wynik wzrostu konkurencyjności za sprawą osłabienia złotego, co widać wyraźnie w przypadku eksportu naszego koncentratu do Stanów Zjednoczonych. Od lipca do października sprzedaliśmy tam ponad 6 tysięcy ton tego produktu, a to oznacza że po raz pierwszy w historii wyprzedziliśmy pod tym względem Chiny.
Zwiększonym wysyłkom pomogły także mniejsze dostawy soku z Państwa Środka i mniejsza produkcja jabłek w USA. Takie wyniki wyniosły Stany Zjednoczone na trzeciego za Niemcami i Wielką Brytanią odbiorcę zagęszczonego soku jabłkowego z Polski. Jesteśmy drugim po Chinach największym eksporterem koncentratu jabłkowego na świecie – podaje Agrobiznes.
- źródło: tvp.pl "Agrobiznes" 12 stycznia 2022 r.
Najnowsze komentarze