Jak podaje fruit-ukraine.org w ciągu pierwszych 3 miesięcy nowego sezonu (lipiec-wrzesień) Ukraina wyeksportowała 12,4 tys. ton koncentratu jabłkowego, czyli o 9% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jednak pod względem pieniężnym eksport wzrósł o 2% do 13,2 mln USD.
Eksperci Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw (UPOA) twierdzą, że eksport koncentratu jabłkowego z Ukrainy utrzymuje się na wysokim poziomie, mimo że na świecie w ostatnich latach nastąpił spadek konsumpcji tego produkt.
Sytuacja ta jest spowodowana dość dużą różnicą cen jabłek przemysłowych w poprzednich i obecnych sezonach. Ubiegły rok upłynął pod znakiem rekordowego zbioru jabłek, co wpłynęło na cenę nie tylko jabłek deserowych, ale także jabłek przemysłowych. Tak więc ukraińscy producenci sprzedawali jabłka do przetworzenia poniżej 1 UAH / kg. W tym roku nastąpił spadek zbiorów jabłek, a producenci informują o dużej liczbie owoców złej jakości. Jednak ukraińscy producenci nie przeznaczają tych jabłek do przetwórstwa a na rynek świeżych owoców, gdyż uważają, że sprzedaż jabłek do przetworzenia jest nieopłacalna
– wyjaśnia dyrektor wykonawczy UPOA Semen Kramarenko.
Ponadto należy rozumieć, że niskie ceny jabłek przemysłowych w ubiegłym sezonie w pełni wykorzystały zakłady przetwórcze, które wyprodukowały rekordowe ilości koncentratu jabłkowego. Znaczące zapasy z ubiegłego roku kompensują spadek produkcji koncentratu w tym sezonie
– komentuje Kateryna Zvereva, dyrektor ds. Rozwoju UPOA.
Jak informuje fruit-ukraine.org głównymi importerami koncentratu ukraińskiego są kraje UE, a mianowicie Polska, Austria i Niemcy. Warto również zwrócić uwagę na Stany Zjednoczone, które w ostatnich latach znacznie zwiększyły import koncentratu jabłkowego z Ukrainy. Wzrost zainteresowania USA wynika z kurczących się dostaw z Chin w związku z napiętymi stosunkami gospodarczymi między tymi dwoma krajami.
- źródło: fruit-ukraine.org
Najnowsze komentarze