Pierwsza odmiana jabłka, która w większym stopniu przystosowuje się do zmian klimatycznych, zostanie posadzona w Katalonii w 2021 roku. Zgodnie z oczekiwaniami będzie ona wprowadzana do obrotu na Półwyspie Iberyjskim maksymalnie za 3 lata.
Nowa odmiana jabłek, która została zarejestrowana pod nazwą HOT84A1, jest pierwszym rezultatem programu Hot Climate Program, międzynarodowego programu genetycznego ulepszania jabłek i gruszek, którego celem jest znalezienie rozwiązań dla wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi.
Jabłka odmiany HOT84A1 są czerwone, chrupiące, słodkie i soczyste.
The 1st apple tailored specifically for hot climate regions is on its way! ‘HOT84A1’, from the collaborative #HotClimateProgramme, is a mid-season, partial red-skinned sweet with a lightly crisp and very juicy texture.https://t.co/Tvc6WGE35N#TandG @irtacat #FruitFutur pic.twitter.com/JWBBmUpv5w
— Plant & Food Research (@plantandfood) July 12, 2020
Odmiana została oceniona na poletkach doświadczalnych IRTA w Lleida i Mas Badia (Girona), gdzie letnie temperatury mogą przekraczać 40 stopni C - wyjaśnia Joan Bonany, specjalista w programie IRTA Fructiculture.
Ponadto dają one nowe możliwości producentom uprawiania jabłek w regionach, w których uprawa jabłek jest coraz trudniejsza, a także na obszarach bliżej konsumenta
- powiedział.
Program Hot Climate składa się z IRTA, Fruit Futur - stowarzyszenia utworzonego przez głównych producentów owoców w Katalonii: Actel, Fruits de Ponent, Nufri i Poma de Girona - oraz nowozelandzkiego centrum badań nad roślinami i żywnością. Program jest wspierany przez Departament Rolnictwa, Hodowli, Rybołówstwa i Żywności (DARP) Generalitat of Catalonia. Firma T&G Global została wybrana do rozwoju i sprzedaży tych odmian na całym świecie.
Katalońskie stowarzyszenie producentów Fruit Futur podpisało niedawno pierwszą licencję na sprzedaż HOT84A1 na Półwyspie Iberyjskim.
W 2002 roku IRTA, Fruit Futur i nowozelandzkie centrum badawcze Plant & Food Research uruchomiły program Hot Climate Program mający na celu opracowanie nowych odmian jabłek i gruszek, które mogłyby lepiej przystosować się do wysokich temperatur.
Program powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie katalońskich producentów owoców, którzy w tamtym czasie zauważyli, że uprawiane przez nich odmiany jabłek i gruszek mają większe trudności z uzyskaniem optymalnej jakości (koloru, tekstury i aromatu) w warunkach uprawy Katalonii ze względu na warunki klimatyczne.
Osiemnaście lat później wyniki tej inicjatywy w zakresie badań i innowacji zaczynają przynosić owoce. W lutym 2019 roku doszło do porozumienia z nowozelandzką firmą T&G Global, która przystąpiła do tego programu jako partner strategiczny w zakresie światowej komercjalizacji licencji na nowe odmiany jabłek i gruszek.
Firmy takie jak Waimea Nurseries (Nowa Zelandia), TopFruit (Republika Południowej Afryki), Dalival (Francja), Worldwide Fruit (Wielka Brytania) i Montague (Australia) przeprowadzają testy odmiany jabłek HOT84A1 w celu oceny jej agronomicznego zachowania i jakości .
- źródło: freshplaza.com / irta.cat
- foto: tagesspiegel.de
Najnowsze komentarze