Według raportu Instytutu Staszica ok. 70% owoców, które do tej pory są przetwarzane na soki i napoje, po ewentualnej podwyżce podatku, stałyby się zbędne. Dalej czytamy, że według wyliczeń KUPS „warzywa i owoce produkowane w kraju to jest ok. 120 tys. ton jabłek, 20 tys. ton owoców kolorowych – o tyle, ostrożnie szacując, może spaść zużycie tych owoców, jeśli podniesiemy stawkę VAT na napoje owocowe...
Od wielu lat mamy do czynienia z nadprodukcją owoców i warzyw, które potem są przeznaczane na soki i napoje. „50-60% tych owoców tak naprawdę zagospodarowuje branża przetwórcza. To jest potężny zastrzyk finansów dla rolnictwa, dla eksportu i zdrowej struktury spożycia
– mówił dr Dawid Piekarz, wiceprezes Instytutu Staszica w audycji Liberator na antenie Radia dla Ciebie.
Podczas rozmowy w studiu wiceszef IS przypomniał, że polski rynek napojów owocowych wyróżnia na tle państw UE najwyższa zawartość soku z owoców.
W audycji poświęconej aspektom wolnościowym w gospodarce, uczestniczyła także Barbara Groele ze Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Przedstawicielka KUPS odniosła się do intencji przyświecającej autorom nowelizacji ustawy o tzw. matrycy VAT.
Nasza gospodarka jest o wiele bardziej skomplikowanym organizmem. Chciałam zwrócić uwagę np. na patriotyzm gospodarczy. Polska jest największym producentem owoców i warzyw. Polska to 37 mln konsumentów. Polska to również bardzo duży odsetek osób żyjących na wsi. Polska samych jabłek produkuje ok. 4,5 do 5 mln ton. Jabłka produkuje ponad 100 tys. sadowników, producentów rolnych. Częściowo są one spożywane w kraju, w formie świeżej, i to jest bardzo duża branża
– zwracała uwagę B. Groele z KUPS.
źródło: opinie.kurier365.pl / czytaj całość >>>
Dr Dawid Piekarz z @IStaszica : "Jeżeli wrócilibyśmy do opodatkowania napojów stawką podstawową, to okazałoby się, że po pierwsze, zdrowy napój z soku jest opodatkowany tak samo jak słodzony napój gazowany." https://t.co/Yj3JiMMBVI
— Krajowa Unia Producentów Soków (@kups_official) 30 kwietnia 2019
Najnowsze komentarze