Jak informuje Agro Nawigator większe tegoroczne zbiory jabłek w Chinach (wg USDA o 24% r/r do 41 mln t) przekładają się na odbudowę produkcji koncentratu jabłkowego w tym kraju i powolne odbicie w handlu zagranicznym.
Od sierpnia do października łączne wysyłki zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) z Chin były co prawda o 2,7% niższe niż przed rokiem, jednak już we wrześniu i październiku eksport zwiększył się odpowiednio o 7% r/r i 34% r/r (za IEG Vu) – por. wykres. W sez. 2018/19 (sierpień-lipiec) z uwagi na niskie zbiory jabłek (przymrozki) i niższą produkcję soku w Państwie Środka, chiński eksport koncentratu zmalał aż o 58% do 300 tys. t.
Na początku sez. 2019/20 wzrosły dostawy chińskiego soku przede wszystkim do RPA i Rosji, ale także do UE (Niemcy).
Mimo wzrostu eksportu ogółem, sprzedaż do USA jest wciąż niska (spadek o 30% r/r w październiku) z uwagi na obecność Polski na tym rynku i dodatkowe cła wynikające z wojny handlowej.
Efektem odbudowy podaży w Chinach są również spadki cen koncentratu pochodzącego z tego kraju – na początku grudnia kosztował 1,05 USD/kg, tj. o 18% mniej niż średnio w sierpniu i o 28% mniej niż na początku grudnia’18 (za IEG Vu).
- źródło: Agro Nawigator
Najnowsze komentarze