Jak czytamy na strefaagro.pl bez siatek antygradowych albo podlewania nadkorowego uprawa owoców staje się zajęciem niebezpiecznym. Nasilające się ekstremalne zjawiska pogodowe sprawiły, że sadownicy częściowo ograniczają produkcję jabłek np. na rzecz borówki amerykańskiej. Truskawki i maliny coraz częściej trafiają do tuneli. Pogoda to niejedyny czynnik, który decyduje o zmianach, jakie zachodzą w polskim sadownictwie.
Zmiany klimatyczne coraz bardziej wpływają na sadownictwo. Wegetacja rozpoczyna się wcześniej – w ubiegłym roku była przyspieszona, co w połączeniu z późniejszymi przymrozkami i gradobiciem (kwiecień–maj) miało istotny wpływ na plony.
- Dodatkowo, problemem pozostaje brak rąk do pracy, co spowodowało, że nie wszystkie owoce udało się zebrać na czas. Wysokie temperatury latem wpłynęły również na jakość jabłek – wiele z nich charakteryzowało się mniejszą jędrnością – mówi przedstawicielka Unii Owocowej Paulina Kopeć.
Nowe technologie i przyszłość sadownictwa
Zmiany klimatyczne i nowe wyzwania w sadownictwie wymagają innowacyjnych rozwiązań. Jednym z nich jest podlewanie nadkoronowe, które pozwala ochronić drzewa przed przymrozkami. - Ponadto, coraz więcej sadowników korzysta z technologii tunelowej – szczególnie w uprawie truskawek i malin.
- Dynamiczny rozwój obserwujemy również w zakresie ekologicznych nawozów i środków ochrony roślin. Polska jest liderem w produkcji nawozów bio, jednak wiele z tych rozwiązań wciąż jest kosztownych – stwierdza przedstawicielka stowarzyszenia.
Uzupełnia, że ciekawym trendem jest także instalowanie półtransparentnych paneli fotowoltaicznych nad plantacjami borówek i truskawek. - Pełnią one podwójną funkcję – chronią uprawy przed gradem i skrajnymi temperaturami, a jednocześnie produkują energię – mówi. Nie bieli się już wówczas dachów szklarni.
Przyszłość polskiego sadownictwa będzie zależała od umiejętności adaptacji do zmieniających się warunków klimatycznych i rynkowych oraz współpraca pomiędzy producentami a organizacjami producentów owoców i warzyw, która istotnie wpływa na naszą konkurencyjność i możliwość otwierania nowych rynków.
Inwestycje w innowacje oraz dalsza dywersyfikacja upraw mogą okazać się kluczowe dla utrzymania konkurencyjności na światowych rynkach. Na rynku krajowym kluczowe są dalsze działania prowadzące do wzrostu konsumpcji owoców i warzyw, które powinny stanowić 50% naszego każdego posiłku, abyśmy byli zdrowym i silnym społeczeństwem, dodaje ekspertka.
źródło: strefaagro.pl / Czytaj całość na strefaagro.pl
Najnowsze komentarze