Jak informuje USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Nowej Zelandii wyniosą w 2020 roku 583 tys. ton, czyli około 1% mniej w porównaniu do ubiegłego roku.
Jabłka w sezonie 2020/2021 były uprawiane w Nowej Zelandii na ponad 10 tys. ha (o 1,2% więcej niż w sezonie 2019/2020).
73 tys. ton jabłek zostanie przeznaczonych na krajową konsumpcję, 120 tys. ton do przetworzenia, a 390 tys. ton na eksport.
Z roku na rok w sadach w Nowej Zelandii zmniejsza się obszar nasadzeń odmiany Braeburn, Cox, Pacific Beauty i Pacific Rose, a w jej miejsce pojawiają się takie odmiany jak: Dazzle, Envy i Rockit.
Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA Nowa Zelandia w sezonie 2020/2021 wyeksportuje 390 tys. ton jabłek, czyli o 1,8% mniej niż w sezonie 2019/2020. Najwięcej jabłek z Nowej Zelandii trafia do krajów Azji, UE, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
- źrodło: USDA
Najnowsze komentarze