Jak informuje USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Nowej Zelandii wyniosą w 2019 roku 598 tys. ton, czyli o 3,7 % więcej w porównaniu do ubiegłego roku.
Jabłka w sezonie 2019/2020 były uprawiane w Nowej Zelandii na ponad 10 tys. ha.
73 tys. ton jabłek zostanie przeznaczonych na krajową konsumpcję, 120 tys. ton do przetworzenia, a 405 tys. ton na eksport.
Z roku na rok w sadach w Nowej Zelandii zmniejsza się obszar nasadzeń odmiany Braeburn, a w jej miejsce pojawiają się takie odmiany jak: Pacific Queen, Jugala (typ Royal Gala), Dazzle, Rockit, Kanzi, Ambrosia, Sweetango i Posy.
Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA Nowa Zelandia w sezonie 2019/2020 wyeksportuje 405 tys. ton jabłek, czyli o 4% więcej niż w sezonie 2018/2019. Najwięcej jabłek z Nowej Zelandii trafia do krajów UE, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
- źrodło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze