Czarne porzeczki, wiśnie, owoce aronii, borówki amerykańskie - jesteśmy największym producentem tych owoców w Europie. Ale ceny skupu spadają tak bardzo, że od kilku lat rolnicy dokładają do interesu - podaje wyborcza.biz
W tym roku cena aronii była podła, 60 groszy za kilogram albo taniej. To połowę mniej, niż kosztuje produkcja. Wielu plantatorów musiało brać kredyty, żeby ją utrzymać - mówi Andrzej Karolak, prezes Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii
Problemy mają jednak niemal wszyscy producenci owoców oprócz maliny:
Tylko jej produkcja nie przynosi obecnie strat. Koszmar zupełny jest za to z czarną porzeczką. Od czterech lat jest dla rolników nieopłacalna - mówi Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak tłumaczy, w 2011 r. cena była wysoka i wielu rolników zaczęło uprawiać ten owoc, co doprowadziło do nadprodukcji. Obecnie w produkcji czarnej porzeczki jesteśmy globalnym liderem - według Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek z Polski pochodzi połowa światowej produkcji.
Powodem problemów czarnej porzeczki jest też w dużej mierze, podobnie jak w przypadku jabłek, rosyjskie embargo na nasze owoce. - Rosja była jednym z niewielu krajów rozsmakowanych w porzeczce. W zachodnich krajach jest mało lubiana i dlatego popyt jest niewielki - mówi Nosecka.
- źródło: wyborcza.biz / Czytaj całość >>>
Przypomnijmy:
- (…) plantatorzy aronii z woj. podlaskiego twierdzą, że ostatni sezon był dla nich trudny – przede wszystkim z powodu bardzo niskiej ceny. Za kilogram tych owoców otrzymywali 50-60 gr. – To nawet nie pokrywa kosztów produkcji – mówi Wiesław Błocki, plantator aronii, prezes organizacji producentów warzyw i owoców BWB Podlasie. – A nie wiemy, co będzie w przyszłym roku (…). [czytaj wpis: (Nie)kolorowa sytuacja plantatorów aronii ! >>>]
- Sezon zbiorów porzeczek czarnych właściwie już się zakończył i nie można go niestety zaliczyć do udanych dla producentów tego gatunku owoców. Jest to już kolejny 4 rok, w którym uzyskiwane przez plantatorów ceny za kg owoców nie pokrywały kosztów produkcji. W roku 2016 na początku zbiorów oferowane przez przemysł przetwórczy i zamrażalniczy ceny stanowiły około 40%poniesionych kosztów produkcji 1 kg owoców, a w drugiej połowie zbiorów spadły do poziomu 21-23% (…). [czytaj wpis: Podsumowanie sezonu porzeczkowego 2016 r. >>>]
Najnowsze komentarze