Podczas spotkania zorganizowanego 11 lutego w Tarczynie Robert Sad (IPSAD) przedstawił powody dla czego spożycie jabłek w kraju maleje.
Oto główne powody dlaczego jemy coraz mniej jabłek
Jak wymienia Robert Sas:
[1] masowo stosowany, bardzo często źle stosowany 1-MCP
Nie chce mówić tutaj o produkcie SmartFresh, gdyż firma aplikująca 1-MCP u sadowników opracowała całą procedurę stosowania i tam błędów jest najmniej. Dużym problemem jest 1-MCP stosowania indywidualnie na zasadzie "bo mi się wydaje". Efekt są fatalne i jest bardzo dużo publikacji które podają wyniki takiego stanu. IPSAD wykonał samodzielnie oceny sytuacji, które porażają ! W materiale video zobaczycie wyniki przeprowadzonych badań dotyczących sposobu przechowywania jabłek a preferencji konsumenckich. W badaniu analizowano odmiany Idared, oraz Szampion i Ligol bez i z 1-MCP. Zobaczcie materiał video i otrzymane wyniki.
[2] błędne oznaczenie i identyfikacja poszczególnych odmian jabłek
Jeśli w markecie kupujemy Glostera w rozmiarze (średnicy) 5,30 z etykietą że jest to Gala ? To proszę mi wierzyć ma prawo mi to jabłko nie smakować !
[3] chwalenia się TANIMI jabłkami POZA STANDARDEM np. > 10 cm !
W sytuacji w której mamy duży komfort w sprawie ilości i dostępności poszczególnych sortów i odmian to na rynek wtłacza sie jabłka z defektami.
[4] Brak Polskiej marki jabłek !
Konsument musi mieć informacje skąd pochodzi jabłek. Pracujemy w ogromnej firmie (sadowniczej). Musimy się o własną markę jabłek upominać.
[5] Internetowe przekazy na temat "pryskanych jabłek"
Internet aż się gotuje ! Jabłko to nie tylko niesmaczny owoc, to nie brzydki owoc zniszczony w markecie, ale również ZATRUTY OWOC ! Taki kształtuje się wizerunek na profilach konsumenckich.
ZOBACZCIE MATERIAŁ VIDEO !
Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału youtube.com/sadownictwo
Najnowsze komentarze