Pięknie prezentujące się owoce i warzywa to często zasługa pestycydów. Czyli chemicznych substancji stosowanych po to, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. Polscy naukowcy chcą stworzyć zdrową i ekologiczną ochronę – informuje tech.wp.pl
W tym celu naukowcy chcą wykorzystać chitozan - naturalny polisacharyd, będący pochodną chityny. Innowacyjna metoda rozpuszczania chitozanu przy użyciu kwasu węglowego - opracowana przez zespół dr. Grzegorza Gorczycy na Politechnice Gdańskiej - może zostać wykorzystana w przemyśle żywieniowym.
Rozwiązanie polskich naukowców ma chronić owoce, warzywa, a także ryby.
Wspomniany "filtr" ma być obojętny dla organizmu. Czego nie można powiedzieć o obecnie stosowanych pestycydach. Najwięcej szkodliwych substancji znajdziemy na jabłkach, truskawkach czy winogronach. Owoce prezentują się ładnie, ale to zasługa chemii. Polacy chcą z tym skończyć – dodaje tech.wp.pl
- źródło: tech.wp.pl / Czytaj całość >>>
Jak podaje radiogdansk.pl naturalny chitozan działa bakteriobójczo, jest nietoksyczny i biodegradowalny.
Spółka spinn-out "Chitone" prowadzi prace nad jadalną otoczką, przedłużającą świeżość produktów spożywczych, takich jak owoce, ryby czy warzywa. Poprzez swój unikatowy skład otoczka będzie w 100 procentach naturalna, zaś jej zastosowanie ma spowolnić tempo utraty wody, jak również chronić produkty przed zakażeniem bakteriami i grzybami w trakcie transportu oraz magazynowania.
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale skórka prawie każdego ładnie świecącego się w sklepie jabłka, jest pokryta niewidzialną otoczką, zapewniającą większą trwałość owoców. My wprowadzimy rewolucyjną otoczkę, taki drobny film, który będzie naturalny i przedłuży świeżość różnych produktów spożywczych. Produkt pomoże zmniejszyć tak powszechne obecnie zjawisko marnotrawstwa żywności poprzez obniżenie strat w czasie drogi od producenta do sklepu. Nowy typ otoczki ma być całkowicie obojętny dla organizmu. Wystarczy dodać, że sporo preparatów na odchudzanie zawiera w swoim składzie chitozan. Odchudzające właściwości chitozanu nie zostały co prawda wystarczająco naukowo potwierdzone, ale jest pewne, że chitozan obniża pozom cholesterolu - opowiada Grzegorz Gorczyca.
- źródło: radiogdansk.pl / Czytaj całość >>>
Jak czytamy na stronie spółki Chitone:
ChitoVelum ® PRO wytwarza unikalną błonę (otoczkę) chroniącą produkty spożywcze takie jak owoce, warzywa czy ryby w trakcie ich transportu i magazynowania. Otoczka zabezpiecza przed przedwczesną utratą wody oraz zakażeniem i rozwojem mikroorganizmów. W niektórych przypadkach chitozan może również spowolniać proces dojrzewania. ChitoVelum ® jest substancją całkowicie naturalną, dzięki czemu jest bezpieczna i nietoksyczna dla człowieka, a wręcz może zostać przez niego spożyta.
- źródło: chitone.pl
Najnowsze komentarze