Warzywa i owoce są smaczne, a na dodatek bogate w witaminy i minerały. Niestety coraz częściej oprócz dobrych składników zawierają pozostałości pestycydów – środków ochrony roślin. Regularne ich spożywanie może przyczynić się do rozwoju raka, problemów z rozwojem płodu, a także zaburzeń działania układów biologicznych. Owoce i warzywa warto więc przed zjedzeniem dobrze umyć. Sama woda to jednak trochę za mało. Z pomocą przyjdzie ci soda oczyszczona.
- źródło: fakt.pl / Czytaj całość >>>
Większość z nas pamięta o umyciu jabłka przed zjedzeniem. Niestety, jeszcze więcej osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że to nie wystarczy, żeby pozbyć się z jego powierzchni szkodliwych pestycydów.
Jak informuje noizz.pl producenci stosują różnego rodzaju środki chemiczne, które mają sprawić, że owoc przez długi czas utrzyma świeżość i atrakcyjny wygląd. Płukanie pod bieżącą wodą, chociaż jest konieczne, to na pewno niewystarczające. Bardziej skuteczny sposób znaleźli naukowcy z University of Massachusetts.
Na skórce owoców znajduje się największa ilość chemicznych substancji. Badacze dowiedli, że żeby się ich pozbyć (można usunąć od 80 do ponad 90 procent), wystarczy wykorzystać sodę oczyszczoną. Należy rozpuścić dwie łyżki w wodzie i zanurzyć w niej owoc. Najlepiej na kilkanaście minut. Dzięki temu trikowi da się niemal całkowicie wyczyścić skórkę jabłka. Podobno sprawdza się on też w przypadku innych owoców.
- źródło: noizz.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze