Miejsce wyhodowania:
Polska, (grupa hodowlana AJAPPLE).
Pochodzenie:
siewka odmiany Mutsu x Najdared.
Drzewo:
Średnio silny, po wejściu w okres owocowania średni. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu.
Zapylacze:
Evereste, Prof. Sprenger, Golden Hornet.
Odmiany zapylane:
triploid.
Owocowanie:
Muna wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Ważną zaletą odmiany jest możliwość jednoetapowego zbioru owocu, ze względu na wyrównanie parametrów dojrzałości zbiorczej jabłek w całej koronie drzewa.
Owoc:
Duży, walcowaty. Skórka gładka, pokryta lekko woskowym nalotem. Rumieniec purpurowo-czerwony pokrywa 90-100% powierzchni owocu pojawia się bardzo wcześniej (już na początku września). Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza:
koniec września / początek października. Jędrność 7-8 kG, ekstrakt 12-13 brix.
Przechowywanie:
W chłodni zykłej do lutego, a w KA do maja. Bardzo dobrze znosi transport.
Wytrzymałość na mróz:
Średnia.
Podatność na choroby:
Mało podatna na choroby kory i drewna. Parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia.
Więcej informacji na stronie www.muna.pl
Najnowsze komentarze