Mrożone truskawki na unijnym rynku są obecnie o 40 proc. droższe niż w ubiegłym roku. Na poziom cen tych owoców wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju - informuje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas Mariusz Dziwulski.
Według portalu Foodnews ceny mrożonych truskawek z Polski w połowie października br. wynosiły średnio 1,50 euro/kg i były o ok. 40 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W pierwszych dwóch tygodniach października ich cena wzrosła o 3,2 proc.
Na wyższy poziom cen mrożonych truskawek, w stosunku do ubiegłego roku, wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju.
- źródło: polskieradio.pl za PAP / Czytaj całość >>>
Mniejsza produkcja truskawek mrożonych w 2016 r. w Polsce spowodowana była tegorocznymi słabszymi zbiorami tych owoców. Według GUS, w tym roku zbiory wyniosły 196 tys. ton, tj. o 5 proc. mniej w stosunku do 2015 r. Mniejsze zbiory wpłynęły na wzrost kosztów surowca do przetwórstwa. Truskawki do mrożenia średnio w czerwcu br. (według notowań IERiGŻ) kosztowały 3,49 zł/kg, tj. były o o 28 proc. droższe niż przed rokiem. Jednak na początku czerwca rolnicy narzekali na niskie ceny skupu niepokrywające kosztów produkcji tych owoców.
- źródło: polskieradio.pl za PAP / Czytaj całość >>>
Przypomnijmy:
- Spośród owoców jagodowych, jedynie dla truskawek przewiduje się spadek produkcji w porównaniu do poprzedniego sezonu zbiorów. Tegoroczne warunki wegetacji były dla truskawek niezbyt korzystne (…) [czytaj wpis: GUS: Przedwynikowy szacunek zbiorów owoców w 2016 r. >>>]
Najnowsze komentarze