Z raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail, porównującego ceny detaliczne w sklepach z lipca tego i ubiegłego roku wynika iż:
Największe obniżki cen odnotowano w przypadku jabłek – ich ceny spadły aż o 79,6% !
Jak czytamy w raporcie:
W lipcu na 12 kategorii aż 8 podrożało, a 4 potaniały rok do roku. Średni wzrost wyniósł niecałe 12%. Z kolei w lipcu w zestawieniu z czerwcem towary zdrożały w sklepach o 3,5%. W relacji rocznej najbardziej poszły w górę produkty tłuszczowe – o ponad 38%. Mięso jest droższe o niespełna 33%. Natomiast największe spadki odnotowały owoce – o prawie 17%, a także napoje – o przeszło 6%. Liderem podwyżek jest cielęcina – ponad 66% na plusie, a na szczycie obniżek są jabłka – blisko 80% na minusie.
Porównując wyniki z lipca tego i zeszłego roku, można zauważyć iż największe obniżki w relacji rocznej zanotowały owoce – o 16,6%. Na drugim miejscu znalazły się napoje ze spadkiem o 6,2%. Jak widać, różnica między dwiema kategoriami jest całkiem spora.
Spadki cen owoców to wynik zwiększonej podaży i ograniczonego popytu. Przede wszystkim zapasy jabłek zebranych w sezonie 2020/21 były znacząco wyższe w lipcu br. niż ubiegłym roku. Dodatkowo tegoroczne zbiory mogą być lepsze niż w poprzednim okresie, co też wspiera podaż
– stwierdza ekspert z Banku PKO BP. Z kolei patrząc na produkty, których ceny najbardziej zmalały, widać jabłka ze spadkiem o 79,6%.
Mocny spadek cen jabłek nie zaskakuje. Wysoka podaż, a za tym idąca niższa o blisko 48% niż w zeszłym roku cena skupu, umożliwiła sieciom zaproponowanie tak atrakcyjnych ofert
– zaznacza Julita Pryzmont, współautorka badania z Hiper-Com Poland.
- źródło: MondayNews Polska Sp. z o.o.
Najnowsze komentarze