IP jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie żywności pochodzenia roślinnego, w której nie zanotowano przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Integrowana produkcja roślin uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do atrakcyjnie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również w stosunku do jakości i walorów odżywczych.
Jak podkreśla podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Ryszard Kamiński,
Konsumenci w Polsce przestali się kierować ceną przy półce sklepowej, czytają etykiety, zastanawiają się z czego żywność została wyprodukowana, jaki jest jej skład i w związku z czym to konsumenci wyznaczają trendy i oczekiwania dla producentów, dla których Integrowana Produkcja jest dobrym kierunkiem dalszego rozwoju.
- źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Najnowsze komentarze