Przed nami trzy bardzo ciepłe dni, podczas których wróci późny upał. Jednocześnie będzie słonecznie i bez deszczu. Zmiany czekają nas od czwartku, kiedy zacznie padać i grzmieć, a temperatura spadnie tak gwałtownie, że koniec tygodnia przyniesie przymrozki – podaje twojapogoda.pl
Od południowej Polski w kierunku Alp i zachodnich wybrzeży Morza Czarnego rozciąga się strefa wyżowa, która zapewnia nam słoneczną, suchą i bardzo ciepłą aurę. Do środy (16.09) włącznie termometry popołudniami będą pokazywać w cieniu powyżej 25 stopni
Diametralne zmiany w pogodzie czekają nas w czwartek (17.09). Wtedy nastąpi duży spadek ciśnienia będący zapowiedzią przejścia przez Bałtyk ośrodka niżowego. Będzie z nim związany chłodny front atmosferyczny, który przyniesie nam wzrost zachmurzenia, deszcze i burze.
Nie wszędzie jednak popada. Mokro zrobi się jedynie w południowej połowie kraju, gdzie sumy opadów sięgną od 5 do 15 litrów na metr kwadratowy, a w burzach lokalnie do 30 litrów. W północnych, zachodnich i centralnych regionach nie spadnie ani jedna kropla wody.
Zmiany w pogodzie objawią się tam dużym ochłodzeniem. Podczas, gdy na południu w burzach będzie jeszcze do 20 stopni, to na północy poniżej 15 stopni, i to w najcieplejszym momencie dnia. To będzie dopiero początek spadków temperatury.
W piątkowy (18.09) poranek w większości regionów kraju będzie poniżej 5 stopni, a miejscami około zera lub lekko poniżej na wysokości 2 metrów nad powierzchnią ziemi. Przy gruncie przymrozki pojawią się w większości regionów. Sprzyjać będzie temu nie tylko spływ zimnego powietrza znad Arktyki, ale też szybkie rozpogodzenie się nieba z powodu nadciągnięcia potężnego wyżu nad Bałtyk. Podczas weekendu (19-20.09) będzie on zapewniać noce i poranne przymrozki, a popołudniami zaledwie 15-20 stopni.
- źródło: twojapogoda.pl
Wszyscy sadownicy, którzy zbierają obecnie jabłka zauważają z dnia na dzień, a może dokładniej po zimnej nocy i ciepłym dniu jak różnica temperatury wpływa na wybarwienie się jabłek. Przypomnijmy, że wybarwienie jabłek zależy od wielu czynników, m.in. od:
- cech genetycznych otrzymanych w trakcie hodowli danej odmiany,
- zawartości antocyjanów w liściach i owocach,
- zasobności składników pokarmowych w glebie oraz zastosowanego nawożenia fosforem, potasem, magnezem, borem i manganem,
- wysokości nawożenia azotem (nadmierne nawożenie azotem pogarsza wybarwienie owoców),
- zawartości cukrów w owocach; im wyższa zawartość cukrów, tym wybarwienie owoców jest lepsze; na gromadzenie cukrów w owocach mają wpływ potas, bor i mangan, więc dobre zaopatrzenie drzew przez cały okres wegetacji w te składniki będzie wpływało pozytywnie na koncentrację cukrów i wybarwienie owoców,
- przebiegu pogody w okresie dojrzewania owoców; wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą sprzyjają wybarwianiu owoców, a wysokie temperatury i mała ich amplituda w ciągu doby hamują proces wybarwiania,
- nasłonecznienia owoców; na wierzchołkach drzew owoce są lepiej wybarwione niż w głębi korony, gdzie jest ograniczony dostęp światła.
źródło: doradztwosadownicze.pl
Dlatego każdy dzień i noc istotnie poprawia tak ważną cechę jakościową jabłek.
Najnowsze komentarze