Pochodzenie:
King® Roat Red Delicious jest mutantem odkrytym w Lagundo niedaleko Merano w Południowym Tyrolu ze względu na bardzo intensywny kolor owoców.
Drzewo:
Jest typowym pół-spurem, o sile wzrostu porównywalnej do Early Red One Erovan. Odmiana ta dzięki silniejszemu wzrostowi może być sadzona na podkładkach karłowych.
Kwitnienie i zapylanie:
Kwitnie stosunkowo wcześnie. Dobrymi zapylaczami są: Profesor Sprenger, Evereste, Idared, Gala, Golden Delicious.
Owoce:
Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny. Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa całą powierzchnię owocu. Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat Red Delicious niezwykle elegancki wygląd. Owoce mogą być zbierane równocześnie.
Owocowanie:
Owoce wybarwiają się kilka tygodni wcześniej niż u odmiany wyjściowej. Bardzo dobre wybarwianie owoców w obrębie całej korony drzewa i tym samym duży uzysk w sortowaniu owoców klasy ekstra.
Smak:
King® Roat Red Delicious posiada charakterystyczny smak wyróżniający go z grupy Red Delicious.
Termin zbioru:
Koniec września, początek października. W warunkach Południowego Tyrolu zbiór jabłek tej odmiany rozpoczyna się kilka dni po rozpoczęciu zbiorów odmiany ‘Golden Delicious’.
Przechowywanie:
Długość okresu przechowywania podobna do innych sportów z grupy Red Delicious. King® Roat Red Delicious w chłodni zwykłej można przechowywać do początku lutego, a w KA do końca czerwca.
Więcej informacji na stronie www.kingroat.pl
Polecane szkółki:

tel.: 695 48 08 65
e-mail: szkolkabijak@gmail.com

tel.: 501 224 421
e-mail: biuro@szkolki.pl

tel.: 509 180 693
e-mail: kozerski.szkolki@op.pl
Najnowsze komentarze