W ostatnich dniach pojawił się ciekawy artykuł pt: "Żywność ekologiczna jest tak droga, bo... nie pochodzi od polskich rolników. 'Przejście na eko wymaga odwagi" Autorka przeprowadza wywiad z Panem Hubertem Filipiakiem, sadownikiem prowadzącym ekologiczne gospodarstwo sadownicze "Ekojabłonka" w Rembertowie pod Warszawą.
Przecież to się nie uda bez chemii - mówili znajomi sadownicy, kiedy informowałem, że chcę przejść na rolnictwo ekologiczne
Sad to jedyne źródło dochodu Huberta. Zaczął się więc zastanawiać, co zrobić, żeby znowu zaczął przynosić mu zysk.
Mógłbym go wyciąć i zacząć uprawiać coś bardziej dochodowego, powiedzmy. marchewkę - zastanawia się. Jednak samo usunięcie sadu i przygotowanie ziemi pod uprawę innych roślin kosztuje krocie. - Doszedłem do wniosku, że wyjściem z impasu może być ekologia
Warto zapoznać się z jego całą treścią, gdyż bardzo celnie i mądrze podsumowana została sytuacja z naszym jabłkiem i sadownictwem. Jeśli przeczytacie już całą treść artykułu, nie zapomnijcie o komentarzach internautów, potencjalnych kupujących ekologiczne owoce...
- Źródło: gazeta.pl / czytaj całość >>>
Kierunek 'eko' pojawia się już na całym Świecie od kilku lat, jednak można zauważyć, że w ostatnich latach coraz silniej i w większej skali hektarów. W tym roku firma Superfresh Grower znacznie zwiększyła uprawę certyfikowanych organicznych owoców w swoich sadach. “Jesteśmy największym producentem organicznych gruszek na północnym wschodzie USA. Każda z naszych odmian jest uprawiana według tradycyjnych metod.” - oznajmia Gipe Stewart i dodaje - “W ciągu najbliższych dziesięciu lat zwiększymy dwukrotnie ilość organicznych zbiorów. Wymagania konsumentów napędzają rynek i musimy im sprostać, zwłaszcza że coraz więcej osób chce kupować organiczne produkty.”
Oprócz zaopatrywania rynku USA, Superfresh Growers dostrzega silne zapotrzebowanie na organiczne produkty w południowo-wschodniej Azji.
Kraje takie jak Singapur, Malezja, Wietnam lub Tajlandia zaczynają zwiększać świadomość obywateli w kwestii zdrowia i ekologii. W wyniku tych zmian, zwiększa się także chęć kupowania organicznych jabłek i gruszek
- zauważa Gipe-Steward.
- Źródło: freshplaza.com
- KW
Najnowsze komentarze