Jedząc więcej jabłek pomożemy swojemu zdrowiu i polskim sadownikom – przekonują autorzy kampanii „Jedno jabłko dziennie”.
Tomasz Lipa z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych zwraca uwagę, że w Polsce roczne spożycie jabłek jest niskie i wynosi tylko 12 kilogramów na osobę. Dla porównania, w Turcji sięga nawet 80 kilogramów.
Sadownik podkreśla, że warto sięgać po te owoce, ponieważ niosą one korzyści dla naszego organizmu.
– Większość badań naukowych mówi o tym, że jedno jabłko dziennie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, niezależnie od tego, o jakich mówimy: cukrzyca, choroby nowotworowe. Na pewno jabłka korzystnie wpływają na nasze zdrowie i świetnie wpisują się w diety, które dbają o naszą sylwetkę – mówi Tomasz Lipa.
Polska jest jednym z potentatów w produkcji jabłek. Jak dodaje rozmówca trafiają one do wielu krajów świata, także na daleki Wschód.
– Kraj „płynący” jabłkiem wcale nie jest liderem w jego spożyciu. Zajmujemy w produkcji dwie, trzecie miejsce na świecie. W tym roku jest trochę mniejszy plon, gdyż będzie 3 mln 200 tys. ton. Na głowę przypada 80 kg, a zużywanych jest 12 kg. Widać zatem jak dużą część musimy wyeksportować czy zagospodarować w inny sposób – wskazuje Tomasz Lipa z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
Jedno jabłko dostarcza organizmowi sporej ilości witaminy C, A i E, a także beta-karoten. Średniej wielkości owoc ma jedynie około 50 kilokalorii.
- źródło: radiomaryja.pl
Najnowsze komentarze