Jak czytamy na freshplaza.com sezon polskich jabłek miał kilka zmagań w ciągu ostatnich kilku miesięcy, ale opowieści o gorszej jakości jabłek nie są czymś, z czym polski eksporter może się zgodzić. Mówi się, że lokalny rynek może mieć problemy z jakością, ale jabłka przeznaczone na eksport są dobrej jakości.
Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że polscy eksporterzy jabłek nie wysyłają takich ilości jak przed rokiem. Według Emilii Lewandowskiej, menedżera sprzedaży w Fruit-Group, nadal eksportują sporo swoich produktów:
Obecnie dokonujemy eksportu, ale jest on mniejszy w porównaniu z ubiegłym sezonem (2018/2019) w którym mieliśmy nadprodukcję. Główną zmianą jest to, że wysyłamy więcej na rynek lokalny w ciągu ostatnich trzech miesięcy niż w 2018 roku.
Różne rynki mają różne wymagania, jeśli chodzi o odmiany jabłek. Lewandowska poinformowała, że wciąż istnieje wiele odmian dostępnych dla wszystkich klientów:
Na rynki zagraniczne mamy całkiem sporo odmian, które spełniają wymagania jakościowe. Jabłka takie jak Golden, Gala Royal, Gala Must, Redchief i Idared. Patrząc na rynki europejskie, mamy odmiany tj. Szampion, Jonagored, Jonaprince i Gloster które są dostępne obok wspomnianych wcześniej odmian.
Początek sezonu przyniósł wyższe ceny niż zwykle ze względu na brak dostępnych odmian letnich na lokalnym rynku. Jednak obecnie ceny są stabilne, mówi Lewandowska:
W tej chwili uważam, że rynek jest stabilny, ceny są zdecydowanie niższe w porównaniu z początkiem sezonu. Niektóre odmiany są dostępne w mniejszych ilościach, jak np. Jonaprince. A ze względu na mniejsze ilości, oczywiście rynek ma duże zapotrzebowanie na tę odmianę.
Ostatnio wiele mówiono o kwestiach jakościowych polskich jabłek, ale Lewandowska nie zauważyła pogorszenia jakości w sadach z którymi pracują:
Jakość jabłek jest zróżnicowana i zależy od sadownika. O ile mi wiadomo, dobrzy sadownicy nie mają obecnie problemów z jakością. Jakość zaczyna się w sadzie. Zarówno czas wykonywania pierwszych zabiegów jak i czas zbioru ma wpływ na jakość jabłek. Teraz większość jabłek, które są na lokalnym rynku były przechowywane w komorach chłodniczych, te jabłka nie nadawały się na eksport. To może być powód, dla którego ludzie myślą, że mamy problem z jakością. Ale jabłka przeznaczone na eksport są dość solidne pod względem jakości.
- źródło: freshplaza.com
Najnowsze komentarze