W 2015 r. Polska wyeksportowała o 10 proc. mniej warzyw i o 19 proc. mniej owoców niż rok wcześniej; powodem jest rosyjskie embargo; produkty kupują od nas głównie kraje UE - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to około 10-procentowy spadek eksportu warzyw oraz ok. 19-procentowy spadek wywozu owoców.
Jak podała fundacja, nadal największym importerem polskich owoców i warzyw były kraje unijne - wysłano tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców o 181,0 tys. ton.
Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza, zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan). W minionym roku wyeksportowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku jest wynikiem trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embarga.
Wśród eksportowanych polskich owoców dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton, a wśród warzyw pieczarki – ponad 201,0 tys. ton.
- źródło: tvn24bis.pl
Najnowsze komentarze