Jabłka to polskie owoce doceniane na całym świecie. Jabłka mają szerokie zastosowanie kulinarne. Można spożywać je na surowo w formie przekąski między posiłkami, jako dodatek do owsianki, lub składnik surówki do obiadu. Ciasto z jabłkami, pieczone jabłka czy jabłko w cieście naleśnikowym to tylko niektóre propozycje na wykorzystanie ich do pysznych deserów. A ponieważ są niskokaloryczne i stanowią źródło cennych składników odżywczych, warto jadać ja nawet codziennie. Dla zdrowia, urody i smaku!
Jabłka to bardzo smaczne owoce o wysokiej wartości odżywczej, które najkorzystniej jadać na surowo i w skórce. To właśnie pod nią skumulowanych jest najwięcej niezbędnych witamin, składników mineralnych i związków o działaniu antyoksydacyjnym, które mają korzystny wpływ na zachowanie zdrowia. Co więcej, jabłko w skórce zapewnia dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego niż to obrane.
Jabłko zamiast multiwitaminy
Jabłko to dobre źródło witaminy C, jednak jej ilość zależy od odmiany. Kwas askorbinowy wzmacnia naturalne siły obronne organizmu przed infekcjami i wpływa na syntezę kolagenu, który napina skórę, przeciwdziałając jej wiotczeniu, oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. W owocach zawarte są witaminy z grupy B, uczestniczące w przemianach energetycznych, oraz wspierające działanie układu nerwowego. Jabłka, zwłaszcza te o czerwonej skórce, dostarczają pewne ilości witaminy A, beta-karotenu i luteiny. Ich rolą jest wzmacnianie narządu wzroku, a także skóry, która chroni przed infekcjami.
- źródło: drawskopomorskie.naszemiasto.pl
Najnowsze komentarze