Naukowcy twierdzą, że produkty bogate w flawonoidy, takie jak jabłka i zielona herbata, mogą zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.
Jedno z najnowszych badań wykazało, że spożywanie 500 mg flawonoidów dziennie zmniejsza ryzyko chorób. Dodatkowe spożycie flawonoidów nie zmniejszyło wprawdzie ryzyka chorób serca, ale te nadliczbowe jeszcze bardziej zmniejszyły ryzyko raka – czytamy na zdrowie wprost.pl
Flawonoidy to roślinne substancje odżywcze, o których wiadomo, że zmniejszają stany zapalne i mają silne działanie przeciwutleniające.
Zgodnie z raportem opublikowanym w czasopiśmie „Nature Communications” osoby, które spożywają duże ilości produktów bogatych w flawonoidy, są mniej narażone na raka i choroby serca niż ci, którzy jedzą mniej takich produktów. Według badań prowadzonych przez naukowców z Edith Cowan University w Australii działanie ochronne flawonoidów jest szczególnie odnotowywane wśród osób pijących alkohol czy palących papierosy. Takie rewelacje odkryto na podstawie analizy codziennej diety ponad 53 000 Duńczyków. Obserwacje trwały 23 lata.
- źródło: wprost.pl
Najnowsze komentarze