Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przeprowadził badania podsumowujące spożycie owoców i warzyw w 2021 roku. Znacząco wzrosła świadomość ich prozdrowotnej roli. Warzywa i owoce postrzegane są przez Polaków jako podstawa zdrowego sposobu odżywania, jako budujące odporność organizmu i korzystnie wpływające na samopoczucie i wygląd. Ilość czasu jaką w pandemii poświęciliśmy gotowaniu i jedzeniu sprawiła, że ich smak zaczął być postrzegany jako kluczowa korzyść z jedzenia warzyw i owoców. Wreszcie zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia. Do najczęściej spożywanych należą pomidory, ogórki, cebula, jabłka, truskawki.
Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka i truskawki.
Co najmniej 90% mieszkańców naszego kraju w sezonie próbowało także czereśni, gruszek i malin. Wśród najpopularniejszych owoców są także wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki, aronia.
49% Polaków w sezonie co najmniej raz w tygodniu je śliwki, 34% borówkę, 30% wiśnie. 25% badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę. Największy spadek zanotowały śliwki (6 p.p.).
Analizując zmiany deklaracji konsumpcji najpopularniejszych gatunków owoców widać, że najbardziej stabilną pozycję mają: jabłka, truskawki, borówka oraz aronia i jej przetwory. Zmiany dla większości gatunków oscylują wokół ok. 3%.
W 2021 r. w porównaniu do 2019 nie obserwujemy większych zmian w spożyciu poszczególnych gatunków. Zarówno w deklaracjach spożycia, jak i jego częstotliwości.
- źródło: Kantar, INSPIRE smarter branding, KZGPOiW, Core Team
Najnowsze komentarze