500 jabłek od lokalnych sadowników trafiło do pacjentów Białostockiego Centrum Onkologii, którzy w czwartek (11.02) zgłosili się na wizyty do specjalistycznych poradni oraz na badania do Pracowni Endoskopii. W Światowym Dniu Chorego przedstawiciele OT KOWR i BCO podpisali list intencyjny o współpracy na rzecz podnoszenia świadomości społeczeństwa na temat znaku PRODUKT POLSKI.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podejmuje działania, by zachęcić konsumentów do zdrowego odżywiania się. Stąd pomysł
jabłko zamiast pączka w Światowy Dzień Chorego obchodzony 11 lutego.
W tym roku przypada on tego samego dnia co Tłusty Czwartek, więc KOWR proponuje zdrową alternatywę dla słodkości - jabłko z oznaczeniem PRODUKT POLSKI, a specjaliści BCO zachęcają do badań profilaktycznych, które są formą promocji zdrowego stylu życia – wyjaśnia Jadwiga Zabielska, dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku.
Dziś, wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, nie tylko promujemy lokalny produkt, ale chcemy także mówić jednym głosem o tym, jak ważna jest profilaktyka nowotworowa. By zmienić niekorzystne statystyki powinniśmy zacząć od siebie, wziąć zdrowie w swoje ręce, badać się regularnie i nie bać się wizyty u lekarza. Rokowania pacjenta oraz wynik leczenia zależą od stopnia zaawansowania choroby nowotworowej. To, czy zachorujemy na raka zależy od naszych genów, wieku i trybu życia. To symboliczne jabłko przypomina nam o zbilansowanej diecie, która może uchronić nas przed rozwinięciem się choroby nowotworowej – mówi Magdalena Joanna Borkowska, dyrektor BCO.
Akcja wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie PRODUKT POLSKI, której celem jest promowanie wyrobów rodzimych producentów, a w konsekwencji – wspieranie rozwoju polskiej gospodarki. Jednocześnie KOWR chce przypominać Polakom, że wytwarzana w kraju żywność jest wysokiej jakości, bezpieczna i smaczna.
Wiele chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotwory, jest związanych z obecnością wolnych rodników, dlatego ważnym działaniem prewencyjnym jest spożywanie produktów bogatych w antyutleniacze, są to głównie owoce, warzywa surowe. Tu należy zwrócić uwagę, że surowe owoce, warzywa tracą najmniej wartości odżywczych, mają bardzo dużo błonnika, który szczególnie w nowotworach jelita grubego jest jednym z czynników prewencyjnym. Znajdziemy nawet badania, które mówią o hamującym działaniu związków ze skórki jabłka na komórki rakowe jelita grubego, a dokładnie okrężnicy. Związki zawarte w skórce jabłka zmniejszają podział komórek nowotworowych jelita grubego. Dlatego jeżeli lubimy jabłka, mamy możliwość zjedzenia go codziennie będzie to nasz prezent dla naszego organizmu
– podkreśla Martyna Milewska, dietetyk szpitalny BCO.
Światowy Dzień Chorego i Tłusty Czwartek to idealna okazja do tego, by przypomnieć o istocie profilaktyki nowotworów jelita grubego. BCO zachęca mieszkańców województwa podlaskiego do wykonywania bezpłatnej kolonoskopii w znieczuleniu ogólnym. Badania odbywają się w ramach projektu pn. „Zrób kolonoskopię w trosce o Siebie i biskich. Wsparcie krajowego programu profilaktyki raka jelita grubego w województwie podlaskim”, który jest realizowany w partnerstwie ze Szpitalem Wojewódzkim im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 i współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Do tej pory w działaniach edukacyjnych udział wzięło 150 osób, z czego do badania zakwalifikowano dotychczas ok. 50 osób.
Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym występującym w Polsce. Każdego roku ok. 18 tysięcy osób usłyszy to rozpoznanie. Rak jelita grubego jest wykrywany w Polsce zbyt późno. W chwili rozpoznania ok. 50% przypadków są to już przypadki zaawansowane. Jedną z głównych przyczyn wysokiej zachorowalności i śmiertelności na raka jelita grubego jest zbyt niska zgłaszalność na badania kolonoskopowe. Jednocześnie, inaczej niż w innych nowotworach, w przypadku jelita grubego mamy bardzo dobre narzędzie profilaktyczne, zapobiegające rozwojowi tego nowotworu, jakim jest badanie kolonoskopowe. Rak jelita grubego rozwija się bardzo powoli. Najpierw pojawiają się zmiany łagodne w postaci polipów gruczolakowatych, które z czasem mogą ulec transformacji nowotworowej. Proces powstawania nowotworu od małego gruczolaka do raka jelita grubego trwa zwykle kilka a nawet kilkanaście lat. Gruczolaki uznawane są więc za stan przednowotworowy – zaznacza dr n. med. Grażyna Piotrowska-Staworko, kierownik Pracowni Endoskopii BCO i zachęca do badania - Wykonanie profilaktycznej kolonoskopii zanim pojawią się objawy pozwala na znalezienie polipów gruczolakowatych, ich jednoczasowe usunięcie w czasie zabiegu zwanego polipektomią. Pozwala to skutecznie zapobiegać rozwojowi raka. Jeśli natomiast doszło już do rozwoju nowotworu to jego wykrycie we wczesnym stadium daje szanse na całkowite wyleczenie.
Aby wziąć udział w badaniu trzeba w pierwszej kolejności przejść edukację. Porady edukacyjne prowadzone są w BCO, w Szpitalu Wojewódzkim im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach oraz podmiotach, z którymi została zawarta umowa o współpracy w ramach projektu (lista podmiotów współpracujących znajduje się na stronie projektu www.zrobkolonoskopie.com.pl).
Wstępna kwalifikacja pacjenta do badania w znieczuleniu ogólnym przeprowadzana jest przez lekarza anestezjologa, co pozwala na ocenę stanu zdrowia pacjenta i dopuszczeniu go do badania. W celu uzyskania szczegółowych informacji odnośnie sposobu zgłoszenia się do udziału w projekcie zapraszamy do kontaktu pod numerem 601 301 310.
Działania projektu są skierowane do osób zamieszkujących, pracujących lub uczących się na obszarze województwa podlaskiego, w szczególności w miejscowościach poniżej 20 tys. mieszkańców, na obszarach wiejskich oraz obszarach tzw. białych plam (tj. powiat augustowski, bielski, grajewski, hajnowski, kolneński, łomżyński, moniecki, sejneński, siemiatycki, sokólski, suwalski, wysokomazowiecki, zambrowski, miasto Łomża, miasto Suwałki).
- źródło: onkologia.bialystok.pl / foto: onkologia.bialystok.pl
Najnowsze komentarze