Najpopularniejszymi owocami marca były jabłka (89%), gruszki (45%) i borówki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w marcu były pomidory (89%), cebula (88%) i ogórki (83%). Patrząc na wyniki z marca 2020 roku, kiedy to KZGPOiW rozpoczynał monitoring konsumpcji, najbardziej zyskały: borówka (3/4 konsumentów), maliny (2/3), aronia i jej przetwory (ponad połowę konsumentów) oraz truskawki (blisko 1/3). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw jest papryka (blisko 1/5 konsumentów).
Badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Najpopularniejszym owocem w marcu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%, w lutym 90%). Jabłka jedzone są najczęściej. 12% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 20% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 45% badanych (w lutym również 45%).
Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku marca jadła borówki. To o 5 p.p. więcej niż przed miesiącem i aż o 12 p.p. więcej niż w marcu 2020, kiedy rozpoczynano monitoring. To najwyższy wzrost wśród wszystkich owoców.
W marcu wzrosło spożycie malin z 22% do 25% oraz truskawek z 24% do 26%. O 1 p.p wzrosło także, do 17%, spożycie aronii i jej przetworów. Wzrost deklaracji konsumpcji polskich superowoców
Wyniki deklaracji konsumpcji w marcu można odnieść do wyników sprzed 2 lat, kiedy to rozpoczęto comiesięczny monitoring konsumpcji. Najbardziej zyskały borówka, maliny, gruszki, truskawki i aronia i jej przetwory.
- źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - Spółdzielnia Osób Prawnych
Najnowsze komentarze