Najpopularniejszymi owocami jagodowymi kwietnia były truskawki. Jadło je 28% Polaków, czyli ponad 9 mln osób. Na kolejnych miejscach borówki, maliny, przetwory z czarnej porzeczki i z aronii. Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka, borówka, aronia, maliny i truskawki.
Najpopularniejszym owocem w kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%).
źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Najnowsze komentarze