Jabłka Grójeckie przekraczają Atlantyk i docierają do Meksyku. W wydawnictwie „Gotowanie z Unią Europejską” odgrywają jedną z głównych ról.
Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej zamieściło Tweet’a, w którym informuje, że nasze najlepsze jabłka to efekt unikalnych warunków klimatycznych i glebowych jakie panują na terenie powiatu grójeckiego, a ich charakterystyczny rumieniec, to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim wynik wysokiej zawartości składników w ich skórce.
Chwalą nasze polskie jabłka grójeckie https://t.co/zlUbEhU4EI
— Joanna (@_Jot_JaSz_) May 29, 2021
Wyjątkowy kolor, smak i aromat Jabłek Grójeckich to rzeczywiście zasługa specyficznego mikroklimatu oraz unikalnych warunków glebowych
– mówi Magdalena Wrotek-Figarska, dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
W ramach kampanii promującej najlepsze europejskie produkty rolne, każdy ambasador krajów członkowskich prezentuje przepisy z ich wykorzystaniem. W przypadku Polski wybór padł na szarlotkę z Jabłek Grójeckich z lodami.
Szarlotka to najbardziej uniwersalny i pyszny wybór. My staramy się promować wykorzystanie jabłek nie tylko w deserach. To bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać w każdym daniu: przystawkach, zupach i daniach głównych. Już w najbliższym czasie uruchomimy Jabłkową Akademię Kulinarną, która przybliży nam te mniej oczywiste sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni
- mówi dyrektor biura stowarzyszenia.
- źródło: grojec.naszemiasto.pl
Najnowsze komentarze