Jak informuje freshplaza.com jeden z producentów jabłek w Waszyngtonie – firma Auvil Fruit stosuje w swoich sadach innowacyjną metodę uprawy drzew owocowych.
Jabłonie oraz czereśnie rosną tam na specjalnych rusztowaniach tzw. kratownicach podobnych do tych, które można znaleźć w winnicach.
Ten system uprawy polega na sadzeniu drzew w dwóch rzędach, które wspólnie tworzą konstrukcję w kształcie litery V – pozwala to na intensyfikację produkcji. Konstrukcja ta składa się drutów, wzdłuż których prowadzone są gałęzie tworząc tzw. "ścianę owocową".
Jak czytamy na freshplaza.com prowadzenie drzew w ten sposób przyśpiesza dojrzewanie owoców, a nie wzrost wegetatywny drzewa. Dzięki prowadzeniu gałęzi wzdłuż drutów do owoców dociera większa dawka promieni słonecznych oraz większa ilość tlenu w efekcie czego jabłka mają znacznie lepszy smak i szybciej rosną. System ten gwarantuje także lepsze wybarwienie owoców oraz łatwiejszy ich zbiór.
W sadach Auvil Fruit aktualnie tą metodą uprawiane są takie odmiany jabłoni jak Granny Smith, Fuji, Gala, Honey Crisp, Aurora oraz Pink Lady. W przypadku czereśni uprawiane są takie odmiany jak Rainier i Dark Sweet.
- źródło: freshplaza.com
Jak czytamy na stronie Auvil Fruit mniej kwiatów oznacza lepszy smak i wysoką jakość owoców. Aby to osiągnąć w sadach firmy Auvil Fruit corocznie kwiaty jabłoni przerzedzane są ręcznie.
Jabłonie potrzebują tylko około 5 procent pąków kwiatowych, aby wydać zadowalający plon. Pozostałe 95 procent pąków kwiatowych jak czytamy na stronie firmy Auvil Fruit to niepotrzebne marnowanie energii drzewa.
Zbiór w sadach Auvil Fruit przeprowadza się pięciokrotnie – owoce zbierane są dopiero w momencie osiągnięcia idealnej dojrzałości zbiorczej.
- źródło: auvilfruit.com
- foto: facebook.com/auvilfruit
Najnowsze komentarze