Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 lipca 2020 roku wynosiły ok. 340 tys. ton.
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły się o ponad 317 tys. ton - na dzień 1 czerwca 2020 roku wynosiły ponad 657 tys. ton [czytaj wpis: Ile jabłek w komorach ? WAPA 06/2020].
Największe zapasy jabłek w lipcu br. znajdowały się we Włoszech – ponad 116 tys. ton, we Francji – ok. 87 tys. ton i w Hiszpanii – 43 tys. ton. W polskich chłodniach znajdowało się jedynie 11 tys. ton jabłek – czyli, aż o 134 tys. ton mniej niż w roku ubiegłym w tym samym okresie.
W ciągu miesiąca (od 1 czerwca 2020 r. do 1 lipca 2020 r.) najwięcej jabłek ubyło z włoskich chłodni - 90 tys. ton. We Francji o ok. 66 tys. ton, a w Polsce w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 47 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w lipcu 2020 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 203 tys. ton), Jonagold (ponad 29 tys. ton), Granny Smith (ponad 20 tys. ton) Jonagored (ok. 16 tys. ton) oraz Red Jonaprince (ok. 14 tys. ton).
W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 121 tys. ton), Jonagold (ok. 27 tys. ton) i Idared (ok. 15 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 lipca 2020 roku w znajdowały się jedynie takie odmiany jak Red Jonaprince (5 tys. ton), Idared (2 tys. ton) i Golden Delicious (1 tys. ton).
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 czerwca do 1 lipca 2020 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Idared (13 tys. ton). O 11 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Golden Delicious, o 8 tys. ton zapasy odmiany Gloster, a o 5 tys. ton zapasy odmiany Red Jonaprince i Szampion.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze