Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 kwietnia 2020 roku wynosiły ponad 1,7 mln ton (w marcu 2020 roku było to ok. 2,3 mln ton).
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły o ponad 671 tys. ton - zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 marca 2020 roku wynosiły ponad 2,4 mln ton [czytaj wpis: Zapasy jabłek w UE - marzec 2020 r. >>>].
Największe zapasy jabłek w kwietniu br. znajdowały się we Włoszech – ponad 556 tys. ton, we Francji – ok. 330 tys. ton i w Polsce – 329 tys. ton.
W ciągu miesiąca (od 1 marca 2020 r. do 1 kwietnia 2020 r.) najwięcej jabłek ubyło z włoskich chłodni - 224 tys. ton. W Polsce w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 143 tys. ton, a we Francji o ok. 111 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w kwietniu 2020 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 647 tys. ton), Jonagold (ponad 104 tys. ton), Gala (ponad 99 tys. ton) oraz Idared (ponad 89 tys. ton).
W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 158 tys. ton), Gala (ok. 98 tys. ton) i Jonagold (ok. 45 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 kwietnia 2020 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (80 tys. ton), Golden Delicious (60 tys. ton) oraz Szampion, Red Jonaprince i Gloster (40 tys. ton)
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 marca do 1 kwietnia 2020 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Idared (30 tys. ton). O 20 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Szampion i Golden Delicious, a o 15 tys. ton zapasy odmiany Gala.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze