Działanie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako organu kontrolującego jakość żywności, nie zostało zawieszone w związku z wprowadzeniem na terenie Polski stanu epidemii spowodowanej COVID-19.
Na bieżąco analizujemy sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 w naszym kraju i jego wpływ na realizację zadań poszczególnych inspekcji. Działania kontrolne prowadzone są ze szczególnym zachowaniem zasad higieny i ograniczeniem liczby osób, z którymi inspektorzy mają bezpośredni kontakt oraz ograniczają się do kontroli niezbędnych, takich jak np. kontrole graniczne.
Misją inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest zapewnienie, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej oraz zapobieganie nieuczciwej konkurencji, szczególnie teraz w kryzysowej sytuacji.
W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie #targowisk i #bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się – Jan Krzysztof Ardanowski.https://t.co/F9BV9DGoww
— sadownictwo (@sadowniczy) March 25, 2020
Do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Inspekcji docierają jednak prośby ze strony przedsiębiorców oraz organizacji branżowych o ograniczenie lub wręcz zaniechanie działań kontrolnych, a także informacje o przypadkach niewpuszczania inspektorów na teren zakładów.
Zdajemy sobie sprawę z krytycznej sytuacji w jakiej znaleźli się polscy przedsiębiorcy w związku z dynamicznym wzrostem zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W pełni rozumiemy obawy przedstawicieli branży spożywczej związane z ryzykiem konieczności przerwania produkcji i zamknięcia zakładów z powodu zawleczenia na ich teren koronawirusa.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe zasady dotyczące sprzedaży #owoców na #bazarach i #targowiskachhttps://t.co/itdMxbDTcB
— sadownictwo (@sadowniczy) March 25, 2020
W obecnych okolicznościach, w obliczu globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować by konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.
- źródło: gov.pl
Najnowsze komentarze