HOT84A1 to czerwone, soczyste, słodkie i chrupiące jabłko. Pierwsza odmiana jabłoni odporna na zmiany klimatu (upały, susze). Powstała w wyniku programu Hot Climate przeprowadzonego przez Instytut Technologii Rolnictwa i Badań Żywności (Irta) w Katalonii.
Wiemy, że klimat na świecie się zmienia i że konsumenci będą nadal prosić o smaczne, zdrowe, bezpieczne produkty, dlatego T&G Global, wraz z naszymi partnerami w programie Hot Climate, prowadzi badania nad nowymi odmianami odpornymi na zmiany klimatu
– wyjaśnia kierownik w notatce wydanej przez T&G Global.
Pierwsza wprowadzona na rynek odmiana to HOT84A1, którą sprawdzaliśmy w Hiszpanii, gdzie temperatury osiągają ponad 40 stopni C. To jabłko okazało się odporne na oparzenia słoneczne. HOT84A1 jest mniej wymagająca jeśli chodzi o nawadnianie i nawożenie, dzięki temu sady jabłoniowe będą mogły być zakładane w regionach które wcześniej nie nadawały się do ich produkcji (suchy klimat, wysokie temperatury)
– wyjaśnia Peter Landon-Lane.
T&G Global będzie testować odmianę HOT84A1 w Nowej Zelandii, w Afryce Południowej, w Wielkiej Brytanii, w Australii, Hiszpanii oraz Francji.
Pierwsze komercyjne ilości jabłek HOT84A1 posadzone zostaną na Półwyspie Iberyjskim w lutym 2021 r., a następnie zostaną wydane pozwolenia dla innych części świata.
- źródło: italiafruit.net
- foto: italiafruit.net
Najnowsze komentarze