W niedziele (3.04) i w poniedziałek (4.04) przymrozki silnie dotknął główne obszary produkcji owoców pestkowych w Hiszpanii, w szczególności wiśnie, brzoskwinie i morele. W niektórych regionach temperatury spadły nawet do -6 stopni C. Najbardziej dotknięte zostały regiony Aragonii, Katalonii i Kastylii-La Manchy.
„Niedzielny mróz spowodował duże szkody, ponieważ trwał wiele godzin z temperaturami poniżej zera, następnie kolejny mróz choć o mniejszym wpływie powtórzył się w poniedziałek rano. Ci, którzy mieli systemy antyprzymrozkowe, zostali mniej dotknięci, ale bardzo nieliczni w naszym regionie mają je ” – mówi Prezes Afrucat, Montse Barò.
Straty w niektórych hiszpańskich sadach pestkowych sięgają nawet 70-100%.
„Sytuacja z owocami i warzywami w Hiszpanii jest bardzo poważna, ponieważ zauważamy straty w kwitnieniu drzew pestkowych, głównie w Aragonii i Katalonii, a także wiele problemów zapylania i zawiązywania owoców we wczesnym arbuzie i melonie”. – informuje krajowy lider rolny COAG, Andrés Góngora.
- źródło: italiafruit.net / foto: italiafruit.net
Arktyczne powietrze spłynęło nad Europę przynosząc drugi rok z rzędu kwietniowe późne #przymrozki, które pustoszą uprawy na zachodzie i południu Europy (...). Według wstępnych danych straty w uprawach mogą sięgać nawet 50 procent https://t.co/dbxYKynEiv
— sadownictwo (@sadowniczy) April 4, 2022
Najnowsze komentarze