Czy ktoś może mi podać skuteczny środek na zwójkę koróweczkę? Kiedyś stosowano Owadofos - opryskując pnie drzew - teraz brak zarejestrowanych środków na tego szkodnika.
Czy ktoś może mi podać skuteczny środek na zwójkę koróweczkę? Kiedyś stosowano Owadofos - opryskując pnie drzew - teraz brak zarejestrowanych środków na tego szkodnika.
Dursban + Cyperkill. Na chwilę obecną opryskiwanie samych pni drzew ręcznym opryskiwaczem bądź lancą. Trzeba uwżać na pożyteczne owady wiec najlepiej mlecze i inne kwitnące chwasty skosić a sam oprysk nanosić wieczorami.
Reldan to jest to samo co Dursban tylko, ze o niższym stężeniu i o połowę droższy...
Przejrzyj stare programy ochrony, niektóre z tamtych środków są jeszcze do kupienia. Zdaje się że skuteczny był również diazynon, a z pyretroidów zarejestrowany był Decis. Z tym że teraz wg mojej oceny to nie jkest dobry okres na zwalczanie. Zakup pułapkę, powieś w odpowiednim czasie i obserwuj. Najskuteczniej je zwalczać w okresie wylęgu larw, a do tego jeszcze sporo czasu.
witam w poniedziałek pryskałem 1,4/ha dursban+ 0,4 sherpa -zadziałało i nie drogo wyszło
oczywiście zabieg wykonywałem wieczorem a przedtem skosiłem mniszek. co do odmian idared ligol jonagored szampion. Na pełen efekt czekałem cztery dni ale już po pierwszym trafiały sie martwe
person85, 2015-05-01 18:48, napisał:
witam w poniedziałek pryskałem 1,4/ha dursban+ 0,4 sherpa -zadziałało i nie drogo wyszło
a czasem sherpa nie ma czaszem 30 dni prewencji
zauwazylemw tegorocznych nasadzeniach gasienice zwojkowek.jaki preparat polecacie do uzycia teraz?
Robilem stewardem w poniedzialek od poludnia-temp 13-14oc i skoczyla pozniej do 18oC.Widze,ze nie zadzialalo....zwojka mala i duza wierci sie jak wsciekla...czemu???zbyt niska temp byla???do tej pory juz jej powinno nie byc chyba.... ???dawka 0,2kg/ha/1000l
jaki preparat zadziałą na zwojki i mszyce? oprócz reldanu i calypso? pozdrawiam
mospilan napewno nie zadziała na zwójke, steward tez mi w zeszłym roku nie zadziałał pomimo odpowiednich warunków, on lepiej działa zastosowany odpowiednio wczesniej na jaja niż na żywą zwójkę
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl