Witam
Mam pytanie jakie powinny być wymiary komory na 100 t jabłek. 7 skrzyń do góry. Odległości od ściany do skrzyni ?
I orientacyjnie szerokość sortowni przy 2 komorach po 100t.
Witam
Mam pytanie jakie powinny być wymiary komory na 100 t jabłek. 7 skrzyń do góry. Odległości od ściany do skrzyni ?
I orientacyjnie szerokość sortowni przy 2 komorach po 100t.
Odstępy między skrzyniami ok10cm od brzegów ok20-30cm i policz sobie ilośc skrzyń po 300kg no na ile miejsce na działce ci pozwala czy na 4skrzynie szeroko komora czy na 3 lub może 4,5 ale najlepiej na 4
kolego od każej skrzyni licz 20 cm odstępu po szerokośći i po 2-3cm po długości bo z czasem skrzynie się przekoszą i nie będą stać równo.Od ostatniego słupka do drzwi policz jaką długość ma wózek żebyś mógł spokojnie wykręcić do wymiaru dodaj grubość ocieplenie i wtedy będziesz miał wymiary komory ,jak wszystko będziesz miał na kartce policzone to dodaj jeszcze po pól metra na długośći i szerokośći wtedy będziesz miał dopiero komore w której bez problemu wszystko ustawisz a i agregat nie bęzie mielił żeby schłodzić
Tak sobie wstępnie przeliczyłem na kartce.
Wymiary 7m szeroko na 5 skrzyń 10,5 długość, wysokość 6,5m. na ok 300 skrzyń. Jakieś wskazówki ?
A jaka sortownia 9m starczy na ok. 14,5 - 15m.
Komora powinna byc wysoka, dluga i waska i tych proporcji sie trzymaj, zachowaj odstepy miedzy skrzyniami dla dobrej cyrkulacji powietrza
Witam. Mam takie pytanie do osób które mają przechowalnie i doswiadczenie. Mam zamiar postawić przechowalnie 15x20 starczy na 5ha jabłek ?
Z taką wiedzą to wystarczy kontener podstawiony przez przetwórnię - około 2.5x7m, wysoki 1.8m ;)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl