Witam dzisiaj byłem w sadzie i zauważyłem że ruszyły pąki moreli najbardziej odmiana GOLDRICH
a jak jest u was?
Witam dzisiaj byłem w sadzie i zauważyłem że ruszyły pąki moreli najbardziej odmiana GOLDRICH
a jak jest u was?
Pewnie starsi i uważni bywalcy wiedzą, że RADEK30, to okolice... No właśnie... Która to część Polski ?... Tylko że pewnie wszędzie jest w tym roku trochę podobnie, bo i temperatury podobne... Pokazane zaawansowanie pąków powinno budzić niepokój, ale pamietam że podobnie już bywało i morele a zwłaszcza brzoskwinie, były... Pozdrawiam !
Okolice Lublina o brzoskwinie sie nie martwie mam już 8 lat brzoskwinie i co roku mi sie łamią gałęzie od owoców
jednak morela jest bardzo delikatna w 2014r z odmiany goldich nie miałem ani jednej sztuki nawet nie
kwitły w tamtym roku a w tym roku owocowanie zapowiada się bardzo dobrze to znowu mogą zmarznać jeszcze żeby wiadomo było
kiedy bedą te mrozy to bym jakąś miksturę przygotował
RADEK30... A oprysk na kędzierzawkę już był ?... Bo ja / Dolny Śląsk / ciągle się waham, tymbardziej że ostatnio u mnie mocno wieje... I kiedy chcę przy słabym nawet wietrze dopryskać do środka korony pod wiatr, to na drugą stronę leci mi na 3 rzędy., co nawet profesor Hołownicki pokazał i słusznie skrytykował... Ale tak to już niestety u mnie jest, kiedy pryskam gdy drzewa nie mają jeszcze liści...Pozdrawiam !
Ja robiłem 27-03 sylitem na brzoskwinie , a co to przeszkadza że leci na trzeci rząd aby całe drzewo można było
opryskać
RADEK30... Domyślam się że oprysk wykonałeś w lutym a nie , jak podajesz, w marcu...Pozdrawiam !
ja byłem dzisiaj w sadzie sirena i hargrant zaczeły ruszać a kompakta i bergeron jeszcze niezabardzo nadmieniam iż to nowo założona plantacja
Sytuacja wydaje się co najmniej dziwna bo u nas(małopolska) porannne przymrozki trzymają wszystko za pysk i raczej na Wielkanoc morela nie zakwitnie a co za tym idzie wrożę wielki urodzaj.
witam umnie pąk też rożowy ale najbardzej na sirenie srednio na hargrandzie a bergeron i kompakta narazie najmniej rozwiniety a co do pogody to przymrozkow narazie niema np.dzisiaj w nocy +2 mam porzeczke czarna tisel to już sie zazieleniło
Witam czy kwitną już u was morele? i czy dajecie na lepsze zawiązanie GA4+7?
giberelina przy tak niskiej temp nic nie da pozatym juz ppo morelach na niedziele ma byc minus 5-6 a sporo juz zakwitło takze przemarznie na 99%
Wiem że giberelina działa w temp. 18C ale pytam czy ktoś ją stosował na morele na lepsze zawiązanie a z tą
temp.-5C to jeszcze nie wiadomo czy się sprawdzi
Nie przemarzło u mnie było -2 około i te rozkwitniete o dziwo nie przemarzły nawet. Radek duzo masz tych moreli ?
to daje bo do mnie odkad zalatuja to cos mam moreli chociaz nie wszystkie odmiany to ja mam troche wiecej bo z 600 i testuje nowe odmiany
Jakbys prubował giberelina to daj znac ja dawałem rok temu regalis po kwitnieniu to lipa nic nie dało
Kwitnienie moreli ma się ku końcowi jakie wnioski,wg.mnie wrunki do zapylenia były dobre przymrozek nie zaszkodził powinno być dobrze.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl