Wszystko na temat Ursusa 3502/3512.
silniczek w tych ciągnikach jest mocny i ekonomiczny, prosty w budowie, tani w eksploatacji ale niestety ma swoje tez wady bo na przykład moim zdaniem w tych ciagnikach nie ma biegu do pryskania sadu poniewaz 1 szosowa jest troche za szybka a czwórka polowa jest znowu za wolna delikatnie. 3512 jest za lekki do prac polowych szczegolnie do głebokiej orki
Moim zdaniem jego największą zaletą jest to że bez obaw możemy powierzyć go pracownikom , ponieważ koszty ewentualnej naprawy są niskie
Mam problem w moim ursusie z hydrauliką. Podnosnik dobrze działa tzn podnosi ale jest poroblem z hydraulika zewnętrzną. Zauważyłem, że sprzęt podłączony do pompy ciągikowej ma bardzo słabą wydajość nie pracuje tak jak trzeba. Jak myślicie czy pompa do wymiany? Filtr oleju wyczyścilem ale nie zauważyłem zadnej poprawy. Ciągniik 20 lat.
Ja miałem podobny problem jak podlaczylem wygarniacz galezi, który w nowym innym ciągniku pracuje pozytywnie. Okazało się, że oryginalna pompa hydrauliczną w MF ma mała wydajność. Wobec tego do czytaj się, czy sprzęt który podlaczyles jest odpowiedni wydajnością do pompy w MF. Nie pamiętam dokładnie, ale ona ma chyba wydajność tylko 17 l/min.
u mnie jest 23 litry. Wczesniej było dobrze ale potem cos sie zjebało i nie wiem co.
Aby dostac sie do pompy trzeba rozpoławiac ciągnik i sama nowa pompa sporo kosztuje.
Witam mam problem z moim ciągnikiem ursus 2812 a dokładnie z podnośnikiem.Podczas jazdy z rozdrabniaczem nagle gwałtownie opuścił i przestał podnosić. Wcześniej żadnych problemów z podnośnikiem nie było,może miał ktoś z was podobny problem i pomoże rozwiązać.
może niechcący popchnołeś dzwignie od wydajności pompy? to ta druga obok tej od podnoszenia...
Dzwignia nie poruszona ustawiona maksymalnie do tyłu .Podnośnik nie reaguje na jakiekolwiek przestawienie dzwigni od regulacji pozycyjnej.
W moim jak dłużej jeżdżę na regulacji pozycyjnej (np. z rozdrabniaczem) to przestaje podnosić.
Wtedy wyłączam WOM, wrzucam na luz i przesówam parę razy dżwignią pozycyjną do przodu i do tyłu.
Wtedy podnośnik zaczyna podskakiwać, coś tam postuka metalicznie i zaczyna podnosić.
Działa przez jakiś czas dobrze i znów przestaje.
Wada ta jest od kiedy go kupiłem.
Regulacja siłowa (np. z pługiem) działa dobrze.
Czy ktoś coś o takiej usterce słyszał?
Jest ktoś kto pryska 3502 i jeździ na 2 biegu szosowym? interesuje mnie czy jest możliwe i jak.to wpływa w dłuższej perspektywie na ciągnik?
posiadam 3512 i pryskam na 2 biegu drugi rok, 1300 obrotów predkosc 8km/h, mam przerobiona sleze 1014 na 2 wentylatory, ma ciezko szczególnie na mokrym i pod górke ale daje rade
Mam problem w moim 3502 którego zakupiłem niedawno.Ma on dodatkową hydraulike działająca niezależnie od podnośnika.Problem polega na tym że coś wyje tak jakby w moście . po wciśnięciu sprzęgła na raz hałas ustaje.Nie wiem czy jest tam dodatkowa pompa czy tytlko standardowa.Czy u was też występuje ten problem?czy u mie coś sie zaczyna psuć.
Witam. Mam pytanie bo wypaliła mi się już że starości ta uszczelka kauczukowa pod pokrywą zaworową w Ursus 3512 i zaczyna lecieć olej w dodatku akurat na wtryski.Czy żeby zdjąc bak paliwa by dostać się do tej pokrywy muszę zedjmować cały ten przód,nosek,chłodnice,tynel chłodnicy itp czy wystarczy zdjąc maskę i da radę jakoś odkręcić bak z tych dwóch śrub na sprężynach??? Ktoś może już takie coś robił? Proszę o pomoc...Z góry dzięki za rady :)
Macie tabelę prędkości do tego cuda. Kiedyś była na necie ale strona już nie działa.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl