W jakiej maksymalnej temp moge użyć Topsinu. Mam na myśli to do jakiej temp musi spaść żeby wykonąc zabieg, bo u na konkretne upały (35*C)
W jakiej maksymalnej temp moge użyć Topsinu. Mam na myśli to do jakiej temp musi spaść żeby wykonąc zabieg, bo u na konkretne upały (35*C)
W stosowaniu środków systemicznych oprócz temperatury bardzo istotna jest również odpowiednia wilgotność powietrza która gra kluczową rolę w absorpcji subst. czynnej. 70% wilgotności powietrza to takie minimum ,więc jak ktoś nie posiada higrometra warto zerknąć choćby na www.meteo.pl co by oprysk nie ulotnił się w czasie pryskania.
Dobrze napisałeś, że Topsin, to środek systemiczny. To był podstawowy środek na parcha !! Teraz bardzo jestem zdziwiony i zdumiony faktem, że Topsin poleca się na wiosne po cięciu !! Tak - po cięcie na goe pnie. Co ten środek ma wchłonąć ? Czyżby Topsin znalazł się w grupie środków kontaktowych ?? Tego nie moge rozgryźć
Moim zdaniem, tym co ma wchłonąć systermiczny Topsin zastosowany w formie oprysku po cięciu jest żywa i skaleczona cięciem tkanka... I chyba po to był / jest / dodawany do białej emulsji, żeby z niej przenikał do rany na całej jej powierzchni i w ten sposób zabezpieczał ją przed infekcją... A zabezpieczanie może być jak wiadomo kontaktowe / u ludzi może to być przetarcie miejsca ukłucia spirytusem, przed ukłuciem / ale też systemiczne / np. wstrzyknięta domięśniowo penicylina /...Tak myślę... Pozdrawiam !
wied7min, 2015-07-04 18:32, napisał:
25C na wieczór absolutne maksimum do stosowania wszelkich ŚOR
Ciekawe czy Włosi , Hiszpanie i reszta poludniowej Europy tak uwaza. Pewnie w miesiącach letnich mają przerwe na stosowanie ŚOR jak Polski Sejm na obrady. Ja przy wyzszych temp. stosuje wieksze ilosci wody i pryskam na noc co by nie odparowala w locie. Pozdrawiam.
substancja czynna Topsinu należy do grupy benzimidazoli - jedna z bardziej skutecznych grup chemicznych, a zarazem bardzo niebezpieczna stosowana nie tylko w śor.
dlaczego poleca się Topsin do oprysków wczesno wiosennych po cięciu? - tak jak pisze poprzednik bardzo dobrze działa kontaktowo na powstałe rany po cięciu. ciekawostką jest że pochodne benzimidazoli stosowane są podczas konfekcjonowania do ,,oczyszczania" owoców z pasożytów i grzybów - mimo że są bardzo toksyczne dla ludzi.
pochodne benzimidazoli stosowane sąrównież bardzo chętnie przez szkółkarzy.
pikolo3993, 2015-07-06 06:16, napisał:
a w jakiej tem dziala topsin bo na etykiecie nie pisze
Tak jak każdy systemiczny środek niezbędne minimum 12 stopni ,a najdoskonalej byłoby 15-20 st.
Czy Topsin M 500 SC choć trochę pomoże w walce z Werticiliozą śliwy ? Chodzi mi tutaj o niedopuszczenie do zainfekowania następnych drzewek
Witam żeby nie dublować tematów zadam pytanie tutaj. Jakie są wasze doświadczena odnośnie mieszania topsinu z innymi środkami ochrony i z nawozami? Ostatnio na tym portalu zamieszczono artykuł w którym piszą o możliwośći mieszania go z miedzianem, a do tego roku w każdym programie było że nie można mieszac z miedzianem co Wy na to?
https://www.sadownictwo.com.pl/laczne-stosowanie-preparatu-tops
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl