czy tegoroczna susza będzie miała wpływ na termin zbioru jabłek , czy w tym roku trzeba wcześniej rozpocząć zbiór jabłek .
czy tegoroczna susza będzie miała wpływ na termin zbioru jabłek , czy w tym roku trzeba wcześniej rozpocząć zbiór jabłek .
Jak masz czerwone to możesz rwac wcześniej. U nas raczej wszystko jeszcze zielone.
I tu jest jedna z kluczowych przyczyn, że ilość spożywanych jabłek nie wzrasta. Często są zrywane w nieodpowiednim terminie, dawane do handlu bezpośrednio po zbiorze / widziałem w handlu Cortlanda/ . Ktoś kupi, kupi raz i później kupuje cytrusy...
kolego gdzie ty tego idareda i szampiona rwałeś? jeździłem ostatnio troche po lubelskim i mazowieckim i wszędzie 0 koloru na szampionie, a ty już urwałeś? Nie patrzcie na susze tylko poczytajcie jak wyznacza sie termin zbioru we włoszech i tego sie trzymajcie.
ligol20, 2015-08-23 20:34, napisał:
kolego gdzie ty tego idareda i szampiona rwałeś? jeździłem ostatnio troche po lubelskim i mazowieckim i wszędzie 0 koloru na szampionie, a ty już urwałeś? Nie patrzcie na susze tylko poczytajcie jak wyznacza sie termin zbioru we włoszech i tego sie trzymajcie.
U Nas w Sandomierskim też rwią Idareda i Szampiona ludzie..... ligol20..pomyśl ........................przerywają- - - - - On tak napisał. Sporo ludzi nie przerzedzało odmian zimowych, bo myśleli że jabłek będzie mało, po roku urodzaju. Dopiero teraz po 10 sierpnia przerywaja ręcznie. Ale teraz już "musztarda po obiedzie" jak taka suuuuuuuuuuusza.....
jak ma robaka to i kolor już jest! Chyba że jakiś mutant ! Ja mam reno i zielone jak narazie klasa gleby 2 podkładka m9
Przerywają czy rwą nie ważne... szampion i idared są zielone całkowicie... jak ktoś ma czerwone to chyba po roundupie, bo nic innego przy takiej pogodzie i gorących nocach nie skoloruje jabłka...
artemida, 2015-08-23 13:06, napisał:
I tu jest jedna z kluczowych przyczyn, że ilość spożywanych jabłek nie wzrasta. Często są zrywane w nieodpowiednim terminie, dawane do handlu bezpośrednio po zbiorze / widziałem w handlu Cortlanda/ . Ktoś kupi, kupi raz i później kupuje cytrusy...
Oczywiście....Choćby wspomnianego Cortlanda dziś sobie zerwałem z drzewa ,ugryzłem i skrobia aż szczypie w gardło.... Nie rozumiem czym kierują się osoby zrywające jabłka które za minimum 2-3 tygodnie osiągną stan dojrzałości zbiorczej . Czy osoby które zrywają te "nie zjadliwe" jabłka nie wiedzą chociażby o najprostrzej metodzie badania dojrzałości jaką jest test skrobiowy ?
Nie bądźcie tacy niecierpliwi. Mam informacje od doradcy sadowniczego że w tym roku termin zbioru Gali Must w centralnej Polsce powinien być 10 --15 WRZESIEŃ. A sam wiem że jabłka muszą mieć czas żeby rosnąć, a jak za wcześnie zerwane to też nie dobrze.
A Szampion zawsze wszyscy rwali po Gali.
No właśnie....jak u Was testy skrobiowe?U mnie nic się nie nadaje oprócz Elise...,Szampion czarny zupełnie,Ligol też,co za rok...Zaczynam wątpić w wiarygodność testu...może to z powodu suszy?
a u mnie szampiona jutro zaczynamy w jednym sadzie, ligol oberwany, test pokazuje że gloster też już do zbioru,jonagored też powoli zbliża się do zbioru. A np. golden reinders zupełnie czarny jeszcze.
faktycznie z tą skrobią idzie powoli ale bez przesady, że nie ma w ogóle. Lepiej załatw sobie nowy płyn lugola
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl