Ile płacicie pracownikom za cięcie sadów ?
W mojej okolicy słyszałem że ekipy biorą między 25 a 30 zł za godzine o własnym jedzeniu .
W mojej okolicy ponizej 250 za 8 godzin tylko alkoholicy. Dobra ekipa taniej nie zrobi. Czasem to drozsze taniej wyjdzie bo 2x tyle robią. Tam gdzie nie ma szeryfa za " odpowiednią stawkę " połowa tych ludzi powinna iść do domu . Nie bede pisał dlaczego. Bo biorą do siebie takich co nawet dobrego sekatora się nie dorobili. A w sklepie zostawili.
Ja tylko spojrzę na sekatory, i od razu wiem co to za ekipa. Albo który ma piłkę i jaka ona zardzewiała .
A 20 zł płaciłem za rwanie jabłek. Według cięcia to lekka robota. Taniej się nie dało znaleźć. Widziałem ze jakiś pajac z okolicy Warki na igrit oferował 30 zł za rwanie jabłek. Potem rwacze maja argument.
W praktyce to ekipy się wycwaniły. Jak tną co roku po sobie to stawka taka jak wszędzie biorą. A jak gopodarz raz ich bierze, a raz Ukraińców, śpiewają 20- zł więcej na każdej dniówce, jak wszędzie, bo mówią że bierze, jak juz zarośnie spaprane i ciężko to obciąć prawidłowo. I oni wolą ciąć po sobie. Niż u skoczków do których nie ma ciągłości pracy i ilości ludzi żeby się wpasować w terminy. A jak drogo to niech biora co roku tych samych, albo wcale.
Witam. Ludziska macie jakieś namiary na ekipy do cięcia borówki? Podajcie namiary. Jedna ekipa właśnie zrobiła mnie w bambuko. Nie dużo do cięcia około 900 drzewek. Województwo łódzkie. Piszcie info bzzykuuu@gmail.com
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl