Witam,
Jak wygląda u Was sytuacja w tym roku z słonkowcem? Bo u mnie takiego porażenia to nie pamiętam mnóstwo orzechów spadło było dwa zabiegi jak co roku, w poprzednich latach to wystarczało zdarzały się pojedyncze orzechy, a w tym roku to szok.
Witam,
Jak wygląda u Was sytuacja w tym roku z słonkowcem? Bo u mnie takiego porażenia to nie pamiętam mnóstwo orzechów spadło było dwa zabiegi jak co roku, w poprzednich latach to wystarczało zdarzały się pojedyncze orzechy, a w tym roku to szok.
Toomm, 2022-08-29 20:56, napisał:
Witam,
Faktycznie ze słonkowcem jest problem,ale orzech z słonkowcem raczej wcześnie nie spada [ oprysk 2x mospilanem ] . U mnie każdy orzech na ziemi z otworem jest porażony moniliozą,a zdrowy orzech z otworem mocno się trzyma. Przyczyną opadu jest monilioza [ 3 opryski -2x signum i 1x experience- jest to za mało ].Porażenie na jednej plantacji 90% [2ha], a na drugiej oddalonej o 8 km [3ha] 20%. W poprzednich latach porażenie moniliozą było 1%. Z słonkowcem przy oprysku np. decisem nie było problemu.
ldabrowski1, 2022-08-30 15:40, napisał:
Toomm, 2022-08-29 20:56, napisał:
Witam,
Faktycznie ze słonkowcem jest problem,ale orzech z słonkowcem raczej wcześnie nie spada [ oprysk 2x mospilanem ] . U mnie każdy orzech na ziemi z otworem jest porażony moniliozą,a zdrowy orzech z otworem mocno się trzyma. Przyczyną opadu jest monilioza [ 3 opryski -2x signum i 1x experience- jest to za mało ].Porażenie na jednej plantacji 90% [2ha], a na drugiej oddalonej o 8 km [3ha] 20%. W poprzednich latach porażenie moniliozą było 1%. Z słonkowcem przy oprysku np. decisem nie było problemu.
Monilioza duże porażenie, ale część orzechów co spadło z zewnątrz wygląda zdrowo, a w środku są czarne to doszły jeszcze choroby bakteryjne. Wszystkie te czynniki w tym roku wyjątkowo mocno się skumulowały i efektem jest fatalny stan plantacji przed zbliżającymi się zbiorami. A jeszcze w czerwcu podczas pryskania wisiało ponadprzeciętna ilość zawiązek wydawało mi się że to będzie rekordowy rok w planowaniu a wychodzi rekordowy w chorobach i robaku.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl