Witam wszystkich,
Od 27 grudnia rusza program przywracanie potencjału czy zna ktoś już jakieś szczegóły odnośnie działania? Obiło mi się o uszy, że nie będzie można wziąć np. ciągnika tylko to co ucierpiało podczas kataklizmu?
Pozdrawiam
Witam wszystkich,
Od 27 grudnia rusza program przywracanie potencjału czy zna ktoś już jakieś szczegóły odnośnie działania? Obiło mi się o uszy, że nie będzie można wziąć np. ciągnika tylko to co ucierpiało podczas kataklizmu?
Pozdrawiam
I dodatkowo najlepiej jak było ubezpieczenie bo jak nie było to tylko 40 %zwrotu.. I do tego ile było strat tyle można składać wnioski do tego punkty czym więcej tym większa szansa na podpisanie umowy..
Runner11, 2016-11-29 17:20, napisał:
I dodatkowo najlepiej jak było ubezpieczenie bo jak nie było to tylko 40 %zwrotu.. I do tego ile było strat tyle można składać wnioski do tego punkty czym więcej tym większa szansa na podpisanie umowy..
Nie 40%zwrotu tylko inwestycje możesz zrobic za polowe tego co Ci przysługuje. A procent zwrotu jest taki sam.
Niestety ale się mylisz kolego. Procent zwrotu był 90% a teraz będzie 80% w przypadku gdy masz ubezpieczone. Jak nie masz to 40% i musisz się zobowiązać, że przez 5 kolejnych lat będziesz ubezpieczał. Byłem na wykładzie z ODR-u i tak nam tłumaczyli.
Czyli jak komuś wypadły drzewka, to może tylko jako inwestycje wsadzić drzewka, czy jakąś inną uprawę sadowniczą? Czy to musi być na tej samej działce, co wypadły czy może być na innej?
Anonim, 2016-11-29 19:39, napisał:
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/inwestycje-odtwarzajace-potencjal-produkcji-rolnej.html
Anonim, 2016-11-29 19:40, napisał:
Jeżeli rolnik nie zawarł umowy ubezpieczenia obowiązkowego upraw, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, ważnej na dzień wystąpienia szkody w składniku gospodarstwa, którego odtworzenie wymaga poniesienia kosztów dotyczących odtwarzania plantacji chmielu, sadów, plantacji krzewów owocowych gatunków owocujących efektywnie dłużej niż 5 lat, kwotę pomocy na odtworzenie tego składnika gospodarstwa pomniejsza się o 50%.
w prusach 24 też mówili ze kwota jest pomniejszana ale procent zwrotu zostaje chyba ze coś się zmieniło.
1. Jeżeli byłeś ubezpieczony i wziąłeś odszkodowanie dotacja będzie pomniejszona o to odszkodowanie.. 2..Jeżeli nie byłeś ubezpieczony dostaniesz tylko 50 % należej dotacji ( przysługuje Ci 80% dostaniesz tylko 40 %) 3..ile masz strat w protokole na tyle możesz składać a dostaniesz z tego 80 % teoretyczne patrz punkt 1 i 2.. 4..Zakupu muszą iść w kierunku strat więc jeżeli strata drzewek możesz kupić drzewka i rusztowanie... No ale tylko do wysokości strat z protokołu.. Dochodzą jeszcze punkty jeżeli będziesz miał małą szkodę będziesz miał mało punktów i będziesz na końcu listy. A ilości pieniędzy jest ograniczona.. Środki trwałe to min. 20 tyś zł.. Jak rozmawiałem z doradcą powiedział dużo osób jest bardzo rozczarowanie..
Witam, to kosztami kwalifikowalnymi jak rozumię są tylko straty w środkch trwałych.
Tak jak myślałem, nowy PROW, nowe wymagania i inne zasady kwalifikacji. Dostałem Młodego Rolnika na nowych zasadach i zobowiązania są kosmiczne wobec poprzednich naborów.
w projekcie rozporządzenia, które nawet nie zostało jeszcze podpisane a co dopiero opublikowane jest taki zapis: par.5 pkt 2
"Jeżeli szkody powstały na plantacjach chmielu, sadach lub plantacjach lrzewów owocowych, gatunków owcująych efektywnie dłużej niż 5 lat, do których rolnik jest zobowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia upraw, w rozumieniu przepisów o ubezpieczniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich i obowiązek ten w dniu wystąpienia zdarzenia losowego nie został spełniony, pomoc na odtworzenie pomniejsza się o 50%"
Z tego zbyt jasno nie wynika czy chodzi o kwotę całej inwestycji, czy kwotę zwrotu
Byłem wczoraj w arimr rozmawiałem z babka która mi wyjaśniła zasady. Jeżeli miał pan 50000 środków trwałych to wygląda tak.
50000 minus kwota ubezpieczenia która wypłacił ubezpieczyciel.
Lub
50000 minus 50% jeżeli było nie ubezpieczone
A co do zwrotu to zostaje bez zmian 80% od kwoty która nam pozostaje.
I wolno wziąć tylko to co było zniszczone i ujęte w protokole.
Babka powiedziała jeszcze ze pisząc w zasadach programu ze można składać na 300000 ktoś się w ogóle nie zastanowił nad tym jakie mogą być kwoty środków trwałych. I że z przywracania to tylko nazwa została.
Znowu rolnicy będę "zazdrościć" sadownikom dostępu do tego programu. Bo gdzie jak gdzie, ale to w naszej branży najłatwiej stracić w parę minut olbrzymie kwoty..
Czy wykorzystanie 300 tys zł jest nierealne? Ja powiem, że jak najbardziej jest, ale wiąże się to z naprawdę bolesną klęską.
Przy braku ubezpieczenia i 80% wsparcia należałoby wykazać 750 tys zł strat w środkach trwałych. Czy to wiele? Już nawet trzymając się z dala od nieszczęść w zabudowaniach, weźmy taki sad jabłoniowy z obsadą około 3 000 drzew/ha. Wartość drzewek zależy od ich wieku, początkowo rośnie, później osiąga około 40 zł (kalkulacje bodajże wielkopolskiej izby rolniczej na potrzeby szacowania strat w sadach/piszę z pamięci), po czym zaczyna maleć z wiekiem. Wiadomo, że każdy ma sad w różnym wieku dlatego przyjmijmy np. 25zł/drzewko. Jeden hektar daje stratę 75 000zł. Przy 10 hektarach jest te 750 tys. zł. A jeżeli ktoś utraci młodsze sady np. 4-8 lat, to już mniejszy areał pozwoli na "zgarnięcie" całej puli.
Tylke, że żywioł nie zwraca uwagi na pulę przysługujących środków i pewnie trafią się osoby, które ten pułap przekroczą dwu, trzy a może i więcej razy....
Nareszcie powstał prawdziwy program pomocowy, a nie pseudo-przywracannie potencjału, które było przykrywką do modernizacji gospodarstw.
Wszyscy doskonale wiemy jak działał program ,,126 odnowa potencjału" w poprzednim PROW ie .Były może i nadużycia i przegięcia ,na ale i ci najbardziej poszkodowani też skożystali a teraz nikt nie weżmie nikt bo tak naprawdę to zwrotu będzie około 40% bo przecież albo ubezpieczeni albo nie więc to wszystko jedno po potrąceniu składek ,wypłat,następnych ubezpieczeń przez 5 lat No itak naprawdę tylko zakup drzewek wchodzi w grę hm ? drzewka no może skożystają szkółkarze bo wywindująna fakturze drzewko na 25zł -40zł następny przekręt z ofertemi najniższej ceny już widzę te oferty po 40-50 zł za sztukę ...............Teraz to naprawdę ch... du....i kamieni kupa
macie koledzy rację, tak ten program powinien wyglądać od początku, ale wtedy NH i inni delarzy sprzętu przynajmniej w Grójeckim by mieli z 50% mnie sprzedaży przezostatnie lata, 3 ciągniki NH na full wypasie za 600tys brutto, kosztowały 48 tys zł netto razem, to mieli sprzedaż, ciekawe co teraz zrobią, jak w modernizacji nie ma pkt za ciągniki, przywracanie znormalniało
Mi gościo w powiatówce powiedział że skoro nie miałem ubezpieczenia to należy mi się tylko 40% zwrotu z kwoty o która bede wnioskował. Więc już sam nie wiem czy składać,
transporter, 2016-12-01 12:39, napisał:
Wszyscy doskonale wiemy jak działał program ,,126 odnowa potencjału" w poprzednim PROW ie .Były może i nadużycia i przegięcia ,na ale i ci najbardziej poszkodowani też skożystali a teraz nikt nie weżmie nikt bo tak naprawdę to zwrotu będzie około 40% bo przecież albo ubezpieczeni albo nie więc to wszystko jedno po potrąceniu składek ,wypłat,następnych ubezpieczeń przez 5 lat No itak naprawdę tylko zakup drzewek wchodzi w grę hm ? drzewka no może skożystają szkółkarze bo wywindująna fakturze drzewko na 25zł -40zł następny przekręt z ofertemi najniższej ceny już widzę te oferty po 40-50 zł za sztukę ...............Teraz to naprawdę ch... du....i kamieni kupa
"Były moze nadużycia i przegięcia" Jak dla mnie to troszkę za daelikatnie ujęte, 99,9% to nadużycia i przegięcia
Jakie przeginanie,jakie nie dociagniecia takie przepisy,takie zycie.Kazdy by chcial od razu cala reke,w poprzednich latach tez od poczatku nie bylo takich programow jak pod koniec,poczekamy zobaczymy co bedzie np.za trzy lata.
Wyliczenie kwoty pomocy jak ktoś nie ubezpieczał upraw, wygląda następująco: z tabeli nr 3 z protokołu komisja wpisała rodzaj i wartość utraconego środka trwałego np. 50 000 zł za 1500 drzewek jabłoni w wieku 5 lat. Wyliczenie limitu pomocy przedstawia się tak: 50 000 -50% za brak ubezpieczenia czyli zostaje 25 000 zł. Koszty kwalifikowane w tym przypadku to 1500 odtwarzanych drzewek powiedzmy po 20 zł sztuka czyli 30 000 zł x 80% zwrotu wychodzi 24 000 zł pomocy od ARiMR. Oczywiście pod warunkiem, że ma się jeszcze co najmniej 30% start w średniej produkcji rolnej w gospodarstwie pzdr p.marchlewicz@wp.pl
geniusze z ministerstwa wymyślili te -50% za brak ubezpieczenia, tylko Polska ma wydania jeszcze jeszcz więcej pieniędzy do końca 2017 niż wydała przez 3 lata od 2014, jak nie to zwrot do unii, lepiej oddaż niż dać rolnikom przy i tak małych kwotach
wania1234, 2016-12-12 21:40, napisał:
geniusze z ministerstwa wymyślili te -50% za brak ubezpieczenia, tylko Polska ma wydania jeszcze jeszcz więcej pieniędzy do końca 2017 niż wydała przez 3 lata od 2014, jak nie to zwrot do unii, lepiej oddaż niż dać rolnikom przy i tak małych kwotach
Pieniędzy brakuje na modernizację pewnie tam pójdzie więcej kasy.
pietruszka, 2016-12-12 14:41, napisał:
Wyliczenie kwoty pomocy jak ktoś nie ubezpieczał upraw, wygląda następująco: z tabeli nr 3 z protokołu komisja wpisała rodzaj i wartość utraconego środka trwałego np. 50 000 zł za 1500 drzewek jabłoni w wieku 5 lat. Wyliczenie limitu pomocy przedstawia się tak: 50 000 -50% za brak ubezpieczenia czyli zostaje 25 000 zł. Koszty kwalifikowane w tym przypadku to 1500 odtwarzanych drzewek powiedzmy po 20 zł sztuka czyli 30 000 zł x 80% zwrotu wychodzi 24 000 zł pomocy od ARiMR. Oczywiście pod warunkiem, że ma się jeszcze co najmniej 30% start w średniej produkcji rolnej w gospodarstwie pzdr p.marchlewicz@wp.pl
Jezeli nie ma się ubezpieczenia to przysługuje aby 40% zwrotu a nie 80%
Runner11, 2016-12-12 23:28, napisał:
z tego co się orientuje to modernizację już domknęli i nie będzie więcej przesunięć, z drugiej strony jak będą musieli wydać pieniądze na gwałt żeby nie zwrócić do unii, to łatwiej dac tym z modernizacji niż robić jakiś nowy nabór
kamil246 nie wprowadzaj ludzi w błąd, jest tak jak napisał pietruszka a nie tak jak ty, limit pomocy zmniejsza się o 50%, ale kwota pomocy to jest cały czas 80% inwestycji
wania1234, 2016-12-15 09:22, napisał:
z tego co się orientuje to modernizację już domknęli i nie będzie więcej przesunięć, z drugiej strony jak będą musieli wydać pieniądze na gwałt żeby nie zwrócić do unii, to łatwiej dac tym z modernizacji niż robić jakiś nowy nabór
kamil246 nie wprowadzaj ludzi w błąd, jest tak jak napisał pietruszka a nie tak jak ty, limit pomocy zmniejsza się o 50%, ale kwota pomocy to jest cały czas 80% inwestycji
To dlaczego gościo z agencji na szkoleniu tak mówił ze nalezy nieubezpieczonym tylko 40% wzrotu
kamil246, 2016-12-15 11:26, napisał:
wania1234, 2016-12-15 09:22, napisał:
To dlaczego gościo z agencji na szkoleniu tak mówił ze nalezy nieubezpieczonym tylko 40% wzrotu
Zalezy z ktorego oddziału, bo w kazdym oddziale mowia co innego.
A co to za różnica.. Masz np. 100 tyś zł strat nie ubezpieczone wiec limit masz zmniejszony do 50tys zł i od tego 80 % zostaje ci 40 tys zł. dotacji.. Tak ze lepiej już teraz korzystać z modernizacji bo więcej można kupić i jest 50 % zwrotu.. A i jak nawet masz ubezpieczone to kwota dotacji będzie pomniejszona o sumę odszkodowania z ubezpieczenia..
pietruszka, 2016-12-12 14:41, napisał:
To fakt, że informację są rozbieżne, ale wczoraj byłem na szkoleniu w Centrali ARiMR i zapytałem eksperta, no i niestety nie miałem racji. W tym przykładzie co napisałem zwrot przez Agencję wyniesie tylko 12000 zł przy kosztach kwalifikowanych 30 000 zł czyli 40% dofinansowania (24 000 pomocy tylko, gdyby miał dwie odmowy ubezpieczenia upraw z datą sprzed zaistnienia szkody) . pzdr p.marchlewicz@wp.pl
Runner11, 2016-12-15 12:26, napisał:
A co to za różnica.. Masz np. 100 tyś zł strat nie ubezpieczone wiec limit masz zmniejszony do 50tys zł i od tego 80 % zostaje ci 40 tys zł. dotacji.. Tak ze lepiej już teraz korzystać z modernizacji bo więcej można kupić i jest 50 % zwrotu.. A i jak nawet masz ubezpieczone to kwota dotacji będzie pomniejszona o sumę odszkodowania z ubezpieczenia..
różnica jest i to bardzo duża, dla prostego wyliczenia załóżmy że starty są na 100tyszł, w jedne opcji musisz zrobić inwestycję za 100tys, obcinają ci o połowę kowtę dotacji, czyli robisz inwestycje a masz 40% zwrotu, czyli 40tys zł a wydajesz sam 60tys zł, w drugiej obcinają o połowę kwotę kosztów kwalifikowanych czyli możesz zrobić inwestychę za 50tys zł, dostajesz 80% czyli też 40tysł, tyle że sam wydajesz 10tys zł, dla mnie wydać 60 a 10tys zł to duża różnica
poniżej mój konkretny przypadek skomentowany przez Doradcę z MODR
Odtwarzać możemy to co nam zostało zniszczone czyli w Pana przypadku są to drzewka w ilosci 1420 sztuk. Odtwarzamy powierzchniowo - najpierw liczymy pow zniszczonego sadu i w to miejsce może być posadzony nawet inny gatunek. W zależności od obsady sadzimy powierzchniowo tyle jaka powierzchnia została nam zniszczona. Dopiero od wartości planowanych do zakupu sadzonek liczymy zwrot - 80% w przypadku posiadania ubezpieczenia i 40% wtedy kiedy go nie mamy
Czyli jednak przy braku ubezpieczenia jest tylko 40% zwrotu czyli mniej niż w modernizacji...
wania1234, 2016-12-29 12:29, napisał:
Czyli jednak przy braku ubezpieczenia jest tylko 40% zwrotu czyli mniej niż w modernizacji...
No tak. Tak to wygląda..
w tym naszym kraju, od ekstremum do ekstremum, najpierw korzystał kto chciał, czy miał klęske czy nie miał i na co chciał, a teraz, nawet poszkodowanym jest nie oplłacalne korzystać bo młody rolnik ma modernizacji 60% zwortu i znacznie mniej ograniczeń
zynek, 2016-12-29 12:20, napisał:
poniżej mój konkretny przypadek skomentowany przez Doradcę z MODR
Odtwarzać możemy to co nam zostało zniszczone czyli w Pana przypadku są to drzewka w ilosci 1420 sztuk. Odtwarzamy powierzchniowo - najpierw liczymy pow zniszczonego sadu i w to miejsce może być posadzony nawet inny gatunek. W zależności od obsady sadzimy powierzchniowo tyle jaka powierzchnia została nam zniszczona. Dopiero od wartości planowanych do zakupu sadzonek liczymy zwrot - 80% w przypadku posiadania ubezpieczenia i 40% wtedy kiedy go nie mamy
Proponuję wpisać do wniosku, że odtwarzamy 1420 sztuk, chyba że był to jakiś stary sad na powierzchni 1 ha i można nasadzić np. 3000 drzewek (na szkoleniu ARiMR potwierdził że tak można zrobić) . Jak będziemy posługiwać się powierzchnią, a nie ilością to ARiMR na 100% zrobi kontrolę na miejscu, a wtedy się zacznie, a dlaczego zniszczenia nie są na konkretnej kwaterze, a jak została wyliczona powierzchnia. W protokołach w tabeli 3 nie ma zniszczonej powierzchni drzewek tylko ilość i wartość. Większość strat w drzewkach w gospodarstwach przynajmniej na Mazowszu liczona byłą na całej powierzchni gospodarstwa np. na 10 hektarach 1420 drzewek wypadło, a ARiMR chce aby odtworzenie było na tej samej działce, dopuszcza odstępstwo tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Liczenie powierzchnią przyda nam się jeszcze w przypadku, gdy zamiast zniszczonego sadu jabłoniowego nasadzać będziemy np. maliny, borówkę amerykańską, wówczas to będzie pewnego rodzaju ekwiwalent.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl