Witam
Czy wszyscy dostali już przymrozkowe 2017 w całości ?
Mi przyszła dezycja, ze mogą sie nie wyrobić w czasie z wypłatą, miałem ubezpieczenie od 18.04 i nie wiadomo czy będzie wypłacane po 2000 czy po 1000 zł. do hektara. Czekamy na odpowiedź z ministerstwa. Podobno powinniśmy być ubezpieczeni na dzień 15.04 tylko ciekawe jakim cudem, jak ubezpieczenia tak naprawdę ruszyły od 18.04 (czyli od I-go dnia roboczego po 15.004).
bozii, 2017-12-07 12:58, napisał:
Witam
Najpierw przyszło że się nie wyrobia do końca października z decyzjami a teraz przyszła decyzja ale do kiedy mają czas na wypłatę?
bozii, 2017-12-07 12:58, napisał:
Witam
Wywołałeś wilka z lasu. ;-)
Właśnie dostałem kasę. W całości, jednym przelewem.
Miałem ubezpieczone od gradu w 2016 i narazie decyzji nie widzę . ARiMR teraz stawia na leśnictwo potem na rolnictwo , na końcu sadownictwo. Dali 2000/ha lasu zniszczonego huraganem,gradem,deszczem , a w tym roku to było 50 tys ha . Inwestycje nakierowane na zwierzęta i tajemniczy ASF . Może niedługo każą wycinać sad w całej gminie bo znaleźli gałązkę wygladająca jak porażenie zarazą ogniową . I mogę się założyć ,że najpóźniej za 2-3 lata stracimy dopłaty bezpośrednie ( zostawią z 100pln/ha z Państwowego budżetu) . Bo jak ktoś chce dowalić Polsce to najpierw w rolnictwo , a Unia wyciągnie w końcu bata .
pszemek, 2017-12-08 13:03, napisał:
U mnie ani decyzji ani kasy :) jedynie info, że wydłużają rozpatrzenie.
Ja od 3 dni mam na kocie kase,fakt , ze tylko połowa bo nie było ubezpieczenia ale wywiazali sie z obietnicy, tak wiec i u was zaczna płacic
Miałem dostać 2000 a dostane 1000, wszystko przez naszego ministra Pisowca.
a od kiedy mieliście ubezpieczone, bo ja miałem od 15.04 i czekam na decyzję ile mam dostać. Podobno na dniach ma przyjść odpowiedź z ministerstwa po ile mamy dostać do ha.
I się okazało, że trzeba było być ubezpieczonym od 15.04, co praktycznie było niemożliwe, bo inaczej się dostaje 1000 zł do ha. I po co była ta propaganda, że jak sie ma ubezpieczone to 2000 będą dawać. Ja mam polisę od 18.04 przymrozek był 05.05, czyli karencja minęła i tak mam dostać 1000 a nie 2000 zł.
Hetmanpolny, 2017-12-10 11:29, napisał:
To ciesz sie ze 1000zł bo za Po bys dostał 400 zł Ja tyle dostałem za suszowe bo nie miałem ubezpieczone, a ci co mieli to dostali 800 i było ok. Jak cos piszesz to pomysl najpierw jak było za tamtych rzadów albo cos na pamiec wez
Ja juz dostalem decyzje a pieniadze po 2 dniach wplynely, A ja sie spytam czy ktos cos wie na temat kredytow preferencyjnych czy jakies sa lub beda?
Marcin8787, 2017-12-11 18:23, napisał:
Hetmanpolny, 2017-12-10 11:29, napisał:
To ciesz sie ze 1000zł bo za Po bys dostał 400 zł Ja tyle dostałem za suszowe bo nie miałem ubezpieczone, a ci co mieli to dostali 800 i było ok. Jak cos piszesz to pomysl najpierw jak było za tamtych rzadów albo cos na pamiec wez
Marcin ja wezmę coś na pamięć, ok, a Ty czytaj ze zrozumieniem. Nie piszę co było za tych czy tamtych rządów tylko piszę, że informacja była jasna, Ci co mieli ubezpieczenie na dzień wystąpienia przymrozku 2000 do ha i nikt nie powinien się z tego wycofywać, a jak zobaczyli, że dużo osób się ubezpieczyło to obcięli i tyle.
WItam,
Otrzymałem decyzję, ale odmowną.
Miałem ubezpieczone 50% upraw.
Kwota obniżenia dochodu 64% średniej rocznej produkcji obliczona na podstawie tabel. Wartość odszkodowania prawie równa kwocie obniżenia dochodu.
Miał ktoś podobnie?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl