Witam ,no i chyba już najwyższy szas podyskutować o tym co nas czeka w pogodzie bo kwitnienie się zaczyna..Niektórzy modlą się o przymrozki a jak u was?, drodzy koledzy i koleżanki.
Witam ,no i chyba już najwyższy szas podyskutować o tym co nas czeka w pogodzie bo kwitnienie się zaczyna..Niektórzy modlą się o przymrozki a jak u was?, drodzy koledzy i koleżanki.
Podobno jak jabłonie kwitną na przełomie kwietnia i maja to przymrozki uszkadza kwiaty, słyszeliście takie coś? Ja w to do końca nie wierzę, w tym roku zobaczymy bo na takie kwitnienie się zapowiada
Witam
Ogólnie pogoda nieciekawa na kwitnienie. Kwitną czereśnie, zaczynają wiśnie a tu chłodno i wilgotno. Pszczól nie widać.
gdzie wy widziecie taką prognozę i w jakim regionie? widać uaktywnienie firm handlowych które walą sms jak opętane! ludzie na podstawową ochronę nie mają a co dopiero na "cudowne" środki
http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/uwaga_na_uprawy_synoptycy_zapowiadaja_przymrozki,5263.html
Widać coraz więcej płaczków... Zawsze będzie mróz, zawsze zbyt mokro, zbyt sucho też źle. parch nie do opanowania, stary traktor zły bo stary i niewygodny, nowy też bo się psuje i ta elektronika nic nie warta, po 2 zł za jabłko źle bo można było po 2.5 zł i ogólnie to tragedia, nie opłaca się itd... Niech któryś pójdzie czasem chociaż na zimę do roboty za kierowcę chociażby to doceni to co ma.
A standardowo najwięcej płaczą Ci, którzy mają w miarę dopilnowane gospodarki i ładny grosz przytulają. Jak koty w podczas marcowania jęki.
https://www.google.pl/?gfe_rd=cr&ei=D2QXV6WZKsuv8wfd7KyIDw&gws_rd=ssl#q=prognoza+pogody+warka
zwyczajna prognoza, u mnie odchyły max +/- 1 stopień Celsjusza.
Przyponiała mi się anegdota jak to panienki lekkich obyczajów narzekały na brak klientów i wpadły na pomysł by udać się pod siedzibę Premiera by obsługiwać protestujących. Przyszli protestować frankowicze; panie niezadowolone bo to sami cwaniacy i płcić nie chcą, przyszli górnicy panie jescze bardziej niezadowolone bo ci nie dość że bidni to jeszcze obeszli się z nimi jak z węglem na przodku, wreszcie przyszli protestować rolnicy i panie jeszcze bardziej niezadowolone bo gdy przystąpiły do pracy to rolnikom było najperw za sucho, potem za mokro a na koniec jescze dopłaty zarządali.
Według prognoz u mnie przymrozek będzie, na razie pokazuje około -1 stopnia, ale przy takich prognozach u mnie bywało i - 4. Faza to pomiędzy zielonym pąkiem a różowym, w zależności od odmiany. Zielony pąk potrafi wytrzymać parę stopni mrozu gorzej później.
Podobno gorzej ma być z25 na 26 kwietnia jakis czas temu ktoś pisał że w tym roku zimni ogrodnicy nic nam nie zrobia bo wszystko zakwitnie wcześćniej ..........i co to pisać takie pierdoły jakby przymrozki występowały tylko w ściśle określonym czasie
Z jakiego zrodła prognoz korzystacie ?
Imho dosyc dobrym zrodlem jest http://www.meteo.pl/
A Wy co polecacie ?
jeśli ma przyjść przymrozek to lepiej teraz jak za tydzień czy dwa. dużo jest jeszcze kwiatów nierozwiniętych którym lekki spadek poniżej zera nie zaszkodzi
Odnośnie prognozy ktoś jeszcze na starym forum wrzucił linka gdzie obrazowo był pokazany przebieg pogody i temperatury na mapce w ciągu doby. twoja pogoda jest mało wiarygodna
26 kwietnia to trochę za odległa perspektywa aby przesądzać o przymrozkach, na pewno przy obecnym ochłodzeniu wegetacja przystopuje także kwitnienie jabłoni nie musi być aż tak wczesne.
Co do prognoz korzystam z Agricasta Syngenty i Meteo.
Martwi mnie obecna pogodabo jednak jest chłodno,pszczółek nie widac a u mnie na czeresniach juz otwarte 1/3 1/4kwiatow. I gdyby od jutra przez pare nastepnych dni było zimno a potem juz tak jak ma byc to było by fajnie bo wegetacja by sie wstrzymala i odpaliła powiedzmy w polowie przyszlego tygodnia na amen. Niestety do soboty bedzie taka mini wiosna czyli temperatury w nocy w okolicach 1-5stopni a w dzien max 15-17 a potem do około srody fatala pogoda, zimno i mozliwe opady deszczu ze sniegiem i krupy snieznej.Bardzo złe polaczenie bo znowu duzo kwiatow sie do weekendu otworzy a potem klops. Słabo widze ten sezon. Jeszcze nigdy nie widizalem zeby kwiaty sie otwierały w okolicach 20 kwietnia na mojej działce. Zdarzały sie odchyły czyli powiedzmy sczyt kwitnienia w okolicach 2728 kwietnia i pierwsze otwarcia w granicach 24-25 ale zeby 18-19 kwietnia juz było wiele kwiatow rozwartych?
Jezeli chodzi o pogode to prosze was nie korzystajcie z takich prostackich portali. ja sie interesuje meteorologia rowniez i moze nie jestem specem jak ludzie z lowcow burz itp jednak prosze nie czytajcie bzdur z jakis portali typu twojapogoda czy meteo. Polecam wam
meteomodel.pl -macie tam forum, chat oraz modele numeryczne
blog krolowa superstar- prowadzony przez kontrowersyjną osobe jednak prognozy sa tam trafiane. Co weekend na 16dni oraz na caly tydizen z pelnym opisem.
oczywiscie na koniec portal lowcy burz i tam rowniez mozna zlapac wiele linkow pomocnych na forum oraz popytac specjalistow.
Temperatury minimalne na 2 m
godzina 4: -0,6
godzina 5 -0,5
Myślę że tragedii nie ma.
okolice Płońska
minimalne : na 2m : -1,1 , przy gruncie; temp mokra : -2,5 ,temp sucha: -1,8
I jak już wcześniej napisał Jaceo ,sucho się robi ;). Wyszło słonko ,pszczoły latają jak głupie . Fakt że ule trzeba porozstawiac bo daleko nie zalecą.
-1,5 Mogielnica na gorce.Czersnia raczej już dostała bo lód w rozwiniętych kwiatkach.
tomek6666, 2016-04-23 06:19, napisał:
Gmina Chodel o 5 rano -2.
Coś na rozgrzewkę http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-o-co-gra-rosja-czarny-scenariusz-jurija-felsztinskiego,nId,2190236#commentsZoneList
Okolice miedzianej góry woj świętokrzyskie przy budynkach na wysokości 1,7 m w dołku gdzie mieszkam -5 piąta rano
alek, 2016-04-23 06:24, napisał:
tomek6666, 2016-04-23 06:19, napisał:
Gmina Chodel o 5 rano -2.
Coś na rozgrzewkę http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-o-co-gra-rosja-czarny-scenariusz-jurija-felsztinskiego,nId,2190236#commentsZoneList
Przepraszm wkleiłem nie tego linka to jest ten właściwy https://www.youtube.com/watch?v=P0gl3KMMlYo
0,5 metra nad ziemią -2,5, -4,6, -5,3 w zależności od stanowiska. Dodać trzeba że temperatura poniżej zera spadła już przed 21.
Dziś dowaliło, w sumie nie spodziewałem się nawet, zachmurzenie lekkie i taki mróz
Maksymalnie -3 na 2 metrach. ale mróz od 1-2 w nocy. Dzisiejszy mróz mógł wyżądzić szkody.
tak dziejszej nocy było chyba najgorzej , wczoraj pryskałem truskawke od szarej pleśni tak gdzię koło 19 trochę cieczy poszło na agrowłókninę około 20 zaczołem zaciągać włókninę i szok na termometrze 5 na plusie a włóknina się skleiła tzn złapała wilgoci i zamarzła ile czasu zajeło mi rozciągnięcie 15 metrowej szerokości włókniny to szok a ile dziur narobiłem to już nie wspomnę tak więc juz o 20 przy gruncie było poniżej zera , chmur zero a łysy w pełni, pogranicze gminy Chodel i Opole lubelskie
Witam, u nas ( podlaskie) dziś -4 st, spadek temperatury rozpoczął się po godz 1szej
Jestem po pobierznej lustracji, szkody są, gdzie nie gdzie uszkodziło kwiaty królewskie, Idared, Red Jonaprince, Lobo, najbardziej poszkodowany jest cortland.tam pouszkadzało nie tylko kwiaty królewskie. mimo tak naprwadę wczesnego różowego pąka.
Grusza, tam gdzie kwiat był rozwinięty, tam jest uszkodzony, ostały się jedynie kwiaty nie otwarte, w Wiśni szkód nie zauważyłem.
Okolice Siedlec . Naprawdę nie spodziewałem się że tej nocy będą straty...Mróz właściwie strasznie duży nie był ,ale był długo . Najgorzej u mnie jest w porzeczce głównie Tiselu -duże straty . Przeszedłem się po sadzie na Idaredzie kwiaty królewskie praktycznie wszystkie załatwione ,podobnie na Ligolu. Jedynie na Glosterze z uwagi na mało zaawansowany rozwój pąka kwiatowego praktycznie bez strat.
Jak by troszke po równo kazdemu wymroziło tak z 30 proc to by zle nie zrobiło. bo inaczej to zapowiada nam sie 10 gr na przemysł i 40 eksport.
Kolejny spadek temperatury zapowiadają z niedzieli na poniedziałek. Przynajmniej u mnie w okolicach Konina. Myślę ,że ten wątek nabierze większego sensu jeśli każdy będzie podawał rejon w ,w którym ma sad,plantację...
Sobienie Jeziory i okolice -1 -3 zależy od okolicy i stanowiska, pąki królewskie na ligolu i idaredzie sporadycznie znajdą się trafione. Czereśnie i śliwy nie wiem bo nie mam a po sąsiadach nie mam zwyczaju chodzić. Jonagoldowate, Szampiony w porządku. Zobaczymy co pokaże noc z niedzieli na poniedziałek.
U mnie okolice Lublina było +1C na wysokości 1,5m termometr zapamiętał najniższą temperaturę ale czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się czy zabezpieczaliście swoje sady np chelat cynku,krista K, asahi ? itp.
Witam
Okolice Jasieńca (Ryszki) -1.9 na metrze wysokości, spadek tem. zaczoł się o 23. Strat ani na czereśniach ani na jabłoniach nie zauwarzyłem. Dokładne lustracjie przeprowadzę jutro tz. w niedziele.
Ja na jabłonie i czereśnie daje yare KRISTALEAF Fruit Controller do czereśni dokładam Asahi, to jest standard czy są czy nie są zapowiadane anomalie pogodowe.
Pozdrawiam
Hmm,to tylko pozazdroscić że mróz was ominął, bądz nie był za duży, pytanie uważam za śmieszne, zapewne każdy z tu piszących starał się zabezpieczyć sad przed przymrozkami. Swoją drogą, Radek 30, ja również z okolic Lublina zaliczyłem -3 w najzimniejszym momencie więc mieliśmy 4 stopnie różnicy.
kaktus, 2016-04-24 05:59, napisał:
.... Swoją drogą, Radek 30, ja również z okolic Lublina zaliczyłem -3 w najzimniejszym momencie więc mieliśmy 4 stopnie różnicy.
Dużo zalezy od jakości termometra, czyli jego dokładności.
Po za tym stanowisko, czy górka czy dołek, oczywiście jak nie ma wiatru będą duże różnice, jeżeli jest niewielki wiatr w nocy to różnic pomiędzy dołkiem a górką praktycznie nie ma, albo są niewielkie.
Niema czego Kaktus zazdrościć ja mam ziemie typowo łąkową podmokłą mróz jak jest to jest raczej zero jednakowo albo go niema ewentualnie niewielki albo klapa totalna 100% strat np. 2007 rok.
Sad zawsze staram się utrzymać w dobrej kondycji właśnie ze względu na stanowisko, ale ma ono jeden plus – susza jest mniej dotkliwa.
Podkarpacie okolice Rzeszowa w tym roku w mojej okolicy nie było ujemnej temperatury no może gdzieś w okolicy 0. Ale dzisiaj nie jestem pewny czy nie przymrozi w samo południe było +5st. jest pochmurno ale chwilami zaczyna się rozpogadzać pewnie będzie nerwowa noc kolejna pewnie też bo nic lepiej nie zapowiadają .
Mazowieckie, okolice Otwocka. 23.04 nad ranem u mnie w sadzie czereśniowym było około -2,5 na wysokości 1,5m. Tą temperaturę zmierzyłem o godz. 4. Kilka metrów od starszego sadu w młodym nasadzeniu było jeszcze gorzej, bo było poniżej -3. Termometr mam moim zdaniem bardzo dokładny. Sad mam w dolinie Wisły - teren płaski, zastoisk nie ma, ale ogólnie cała dolina jest nisko... Są straty w czeresniach. Najgorzej sytuacja wygląda na odmianie Techlovan, bo zmarzło ponad 50%, trochę lepiej jest na Sylvii, bo na niej zmarzły rozwinięte kwiaty, ale jeszcze dużo jest nie rozwiniętych. Pozostałe odmiany mają uszkodzenia na dolnych gałęziach, ale nie ma tragedii. Niestety przez zimną i wietrzną pogodę pszczoły nie wychylają nosa z ula i na czereśniach praktycznie ich nie widziałem.
Dzisiaj wlkp -1.5 na wysokosci 1.5m w sadzie. Narazie nie sprawdzalem czy sa uszkodzenia. w poprzednie dni temp. mialem na plusie.
kuj-pom ziemia dobrzyńska, dzisiaj o 4 rano -0.8, na kolejne dni też zapowiadają przymrozki
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl