Nie ma czym sie narazie martwic o tej porze przymrozkami.najgorzej gdyby taka temperatura przyszla na kwitnienie lub na wyksztalcone zawiazki.
Panowie dajcie spokój, Szkoda włosów na ciągłe martwienie się ;) dopiero co wszystko rusza, nie ma się czego obawiać :) Pozdrawiam, śpijcie spokojnie.
vvolare, 2015-03-20 09:09, napisał:
Taaa...? W 2014 czereśnie zmarzły u mnie w kwietniu.....
O ile pamiętam to wymarzły 17 kwietnia a wtedy już czereśnie kwitły
A jak patrze temperature na przyszly tydzień, to od środy uderzenie wiosny. 16- 20 stopni. Wegetacja ruszy, a wydaje się że, nie obejdzie się bez mrozu w puźniejszym czasie.
Na twojapogoda.pl 19 -- 21 stopni to już miało być wczoraj i dziś według wcześniejszych prognoz tylko tak przesuwają w terminie , jestem bardzo ciekaw czy to sie sprawdzi ? chociaż na polsacie też słyszałem coś o 19 stopniach. Na niedziele mamy szykowac narty a za kilka dni po niedzieli stroje do opalania.
22:35 na 1,5m w sądzie czereśniowym na górce prawie -7st C.Czeresnia w paku będzie pozamiatana,tak jak w tamtym roku.Jak tam w innych rejonach?
Okolice Lublina 23:00 w sadzie -2,5 C jeśli będzie -7 nad ranem to wiśnie i czereśnie uszkodzi juz nie wspomne o morelach gdzie pąk różowy był na wierzchu.
godz.00:05 -3,8C
U mnie o 5:40 rano bylo -8st.C.Paki w czeresni w zawartoscia lodu,na jablonkach rowniez.Czeresnia jestem pewien na 100 %,ze jest juz zakonczona na ten sezon.Poczekamy do godzin popoludniowych,slonce wszystko pokarze.....
O 5h 2m nad gruntem miałem -8C. Prognoza z państwowej tv regionalna -2. Czyba dane biorą z kosmosu.
Z moich źródeł wychodzi, że będzie mocniejsze ochłodzenie od 30.03 do 10.04 najzimniej 02.04 i 05.04 mam nadzieje że sie nie sprawdzi. Tak z -8 w nocy może być. Acha przez Niemcy i Holadię powinno przejść większe ochłodzenie.
Pozdrawiam
Na swieta prognozuja przymrozki, zamierzacie stosowac jakies wspomagacze.? Np saletre potasowa?
Myślę że przymrozków nie będzie jak cały czas deszcz pada zreszto aby saletre położyć muszą być suche drzewa
i 3 godz, bez deszczu, na wiśnie się nie obawiam gorzej morele pąk jest już bordowy za kilka dni kwitnienie
Witam prosze o informacje na temat temperatur nocnych na dzisiejszą noc i poranek tj z 29 na 30 kwietnia , przeglądając dzisiejsze poranne prognozy nie napotkałem na informacje na temat przymroków, jednak po godz 12 pojawiły sie zapowiedzi przymrozków na wschodzie kraju do minus 4 stopni , wiele portali z tej dziedziny w pogodzie z godziny na godzine nie podaje info o temperaturze poniżej zera , nawet w komunikatach dla sadowników nie ma takich info jedynie info na temat cynku w związku z warunkami stresowymi dla roslin tj ciepło w dzień chłodno w nocy ale to dla tej pory roku dla każdego to raczej rzecz oczywista inaczej gdy prognozy mówią o minus 4. Obecnie w Opolu Lubelskim chmur prawie zero świeci słońce jednak odczuwalny jest chłód jeśli wypogodzi się do wieczora to może trochę pozamiatać w tym rejonie .
Rzeczywiście nie wygląda to zbyt dobrze, poniżej link do mapki z temperaturą na wysokości 2 m o godzinie 3 rano jutro
http://meteomodel.pl/gfs-para/TMIN/15
Jak wspomniałem chodzi o sprawdzalność , oczywiście temp w okolicach Opola Lub po godzinie 22 wynosi 4 stopnie na plusie jednak pewne portale z tej materii pokazują w granicach - 1 dla naszego regionu w godzinach wczesno porannych
Gm. Błędów okolice Wilkowa w tej chwili tylko + 1.5 na wysokości 1,2m zobaczymy co mi czujka pokaże do rana ale napewno delikatny mrozek chyba będzie.
Wystarczy zajrzec w kalendarz krzężycowy, niskie temperatury mają być na początku maja
mazowiecki,kozienicki godz.5.00 na 1.5m. tem.+0.5*C przy gruncie pewnie było ok.-1*C.
Lubelskie. Gmina Niedrziwca Duża o godz 4. 1,6 stopnia na wysokości metra przy gruncie pewnie ok 0,5 W Każdym bądź razie kwiaty ocalały.
No to pąki kwiatów truskawek przetrzebiło, 50 % pierwszych i 20 % drugich w kwiatostanie . W sobotę było -3 C..
Ale największe emocje i to nie te wyborcze, dopiero przed nami... Pankracy / 12 maja /, Serwacy / 13 maja /, Bonifacy / 14 maja / i zimna Zośka / 15 maja /... A gdy przejdą i nie poczynią szkód / taką mam nadzieję / jabłka nie będą po 5,5- 6 złotego za kilogram jak to wieszczą w komentarzach, tylko po cenach normalnych, choć opłacalnych... Tego sobie i wszystkim życzę... ... Pozdrawiam !
Dzisiaj się szykuje ciężka noc. Czy jechanie po ogrodzie z włączonym wentylatorem opryskiwacza jest w stanie pomóc? W kilku artykułach o przymrozkach pisze właśnie o tym. I na jakim areale można chronić sad w ten sposób? Najbardziej obawiam sie o czereśnie na hektarze.
Patrzyłem na satelicie, niebo księżycowe od Suwałk po Świnoujscie. Rano będie chyba siwo.
przykro mi to z twierdzic ale jednak jak przymrozki zrobią swoje to wszystkim to wyjdzie na zdrowie-duży urodzaj nic dobrego nie przyniesie pozdrawiam wszystkich którzy będą walczyć tej nocy
Jaka temp. u was? Srodkowe mazowsze 3 na plusie......... Zawiazki w jakiej temp. marzną ...?
Dobrze by było gdyby każdemu przerzedziło po równo, niestety z przymrozkiem najczęściej jest tak, że jednemu wymrozi wszystko a drugiemu nic. U mnie na razie 3,5 stopnia, ciekawe jak na północy kraju bo prognoza przewidywała że tam już po 21.00 miało być -1.
Okolice Ciechanowa. Nie wiem ile było nad ranem, ale wiem, że jonagold i częściowo ligol czarny w środku (zawiązki). I znowu nie będę miał Jonagolda w tym roku.
W okolicach Pułtuska ( mazowieckie) było o 23:00 15 maja - 0st. o 24:00 - 1 stC. i co godzine o 0,5 st C do dołu aż do - 4 nad ranem. Zamgławialiśmy plantację porzeczki pulsFogiem. Sąsiedzi pomarźli - sadownicy. tam gdzie nie było zraszania górnego liczą ze wszystko poszło w pizdu. Nasza porzeczka w środkach uratowana, góra i brzego krzaka podmarźnięte. 1/2 maja też zamgławialiśmy - wtedy -3 i -4 st C było od 23 do 6 rano. Ale udało się uratować większość plantacji 3ha.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl