Witam, jak w temacie u mnie woj swietokrzyskie 3 noce spadki tem do -12, borowka Chandler, może pojedyncze będą kwiaty,.bluecrop na dziś szacuje ok 60-70 % uszkodzeń,
Witam, jak w temacie u mnie woj swietokrzyskie 3 noce spadki tem do -12, borowka Chandler, może pojedyncze będą kwiaty,.bluecrop na dziś szacuje ok 60-70 % uszkodzeń,
Południe mazowieckiego - Najniższe temperatury odnotowane to
-8,5 23/24 marca
-8 24/25 marca
W tym tygodniu również -7, -6, -4
Wiśnia Nawiślanka dostało mocno. Na ten moment nie da się ocenić jeszcze strat ale wszystkie pąki bardziej rozwinięte mają brązowe środki.
Niby pąki w tej fazie powinny wytrzymać do -10, ale nie wielodniowego mrozu który trwał czasem po 12h na dobę.
Z tego co się orientowałem w zagłębiach sadowniczych to wygląda to tak:
Rejon Grójca - podobne wartości mrozowe, ale na jabłoniach straty nieznaczne.
Rejon Świętokszyski, Szydłów - Mróz nawet poniżej -10
Rejon Sandomierski - zależy od lokalizacji, ale przeciętnie mróz nie schodził poniżej -4, -5 więc sytuacja lepsza.
Zeszłotygodniowe przymrozki dotknęły głównie Polskę, ale w tym tygodniu dostał również zachód i południe Europy, gdzie mróz był mniejszy, ale faza rozwojowa już dalsza.
Lubelszczyzna : temperatura spadla do około -5 , -6
Uszkodzenia widoczne na dzień 03.04.
Bluecrop - pojedyncze paki ( prawie 0% uszkodzeń)
Duke , Chandler - poniżej 5%.
Witam wszystkich. Jak przedstawia się sytuacja w waszych sadach?. U mnie (gmina Wilków) idared,jonagoldy i na pierwszy rzut oka golden 100% poszło champion, eliza i gloster ok 60-70% reszta jeszcze nie wiem. Wiśnia też mocno dostała.
Grzesiek Marat Ja dziś obszedłem , pokroiłem i powiem ze idareda 80-90 % nie ma, pojedyńcze ocalały . Golden, Prince narazie nieźle, pojedyncze pąki poszły. Okolice Łowicza ... blisko -5 w nocy po lanym poniedziałku zrobiło już trochę bałaganu https://www.facebook.com/groups/588694731632855/
Szymon Grądziel Jest możliwe, straty są już dosyć spore a to nie koniec przymrozków i co najgorsze po kilka nocy z rzędu https://www.facebook.com/groups/588694731632855/
Gm Magnuszew -5 z 13 na 14 kwietnia tylko nie wiem jak długo bo miało byc cieplej, a tu przydzwoniło pożądnie oprócz glostera i gali wszytko na minimum 80%+
Wyżyna Sandomierska...gm. Dwikozy.
Straty WSTĘPNE:
1. Czereśnia 30-80% ..mocno dostała KORDIA, SUMMIT....mniej ucierpiała REGINA.
2. Wiśnia 20-30% w zależnośi od odmiany.
Tak to prawda...to nie koniec przymrozków...po niedzieli znowu prognozują...a do " zimnej Zośki" jeszcze miesiąc.
Jak inne gminy i rejony ???
U mnie w czereśni ciężko znaleźć dobry pąk nie ma znaczenia czy góra czy dół drzewa. Bardzo słabo to wygląda.
Niestety czereśnie dostały bardzo, ale co dziwne u mnie na jednej kwaterze 100% uszkodzeń wana natomiast na kwaterze oddalonej ok o 300 m straty 30%. Morela już mam jej dość 6 dni przygotowań ognisk i 6 nocy palenia żeby uratować owoce,co gorsza jeszcze będą noice z przymrozkami a owoce są już małe i -1 może rozdać karty.Pozdrawiam wytrwałych i życzę duzo zdrowia i wysokich cen.
Wielkopolska - okolice Poznania, truskawki, okrycie folia perforowana i na to agrowłóknina - narazie szkód brak, do tego zimno, mega sucho ok miesiac bez porzadnego deszczu i do tego cho...e wietrznie - nie można deszczować bo znosi ;/
piotrek197704, 2020-04-16 08:35, napisał:
Okaże sie, że w tym roku warto było ubezpieczyć się od przymrozków.
warto to może i by było, tylko wiekszość firm ubezpieczeniowych odpowiedzialność za przymrozki zaczyna od 15.04
cielmus, 2020-04-18 05:14, napisał:
Ładnie widzę dzisiaj było w centralnej polsce do -5, lubelskie -1,5 .
Lubelskie powiat kraśnicki -5.
Nie martw się u Ciebie też może być jeszcze tak ładnie.
Może ktoś napisać jak dzisiaj w nocy/rano temperatura Błędów, Wilków???
fcbarcelonacule, 2020-04-18 07:16, napisał:
Lubelskie powiat kraśnicki -5.
Lubelskie gmina Wilków i Kazimierz Dolny -4 st
Ja bym tak nie dramatyzował. Są dwa ważne problemy - kto miałby duże ilości jabłek zerwać, a drugi, kto miałby jabłka kupić, skoro polska gospodarka stoi na skraju katastrofy. Może się okazać, że strata 90 % plonów, będzie dla sadownika wybawieniem. U mnie było -4 i gdzie niegdzie coś dostało. Ja to mam pecha, gdy gruszka zaczyna kwitnąć. Zawsze mam mróz i przez ostatnie trzy sezony, to nic z niej nie było.
Gm. Sobienie J. u mnie po wczorajszym mrozie na jednej działce zostało ok. 5 % zawiązków - Ligol , Idaret ( te najmniej rozwinięte zostały ) , nieco lepiej jonagoldy . Wszędzie gdzie pojawił sie różowy pąk - już sprzedane. Ale myślę, że jak by to się utrzymało co zostało to nie byłoby aż tak źle . Na innej działce - kilkanście kilometrów dalej, strat było zancznie .......mniej ( idaret) . Nie wiem jeszcze co po dzisiejszej nocy.
Wchodzę tu i rano i wieczorem, by zorientować się co w trawie piszczy. Sądziłem, że będzie lament, będą łzy...a tu nic. Czyli jest dobrze...
Ot to się zdziwił jerzyGoebbels ! myślał że na południu walneło ..a tu niet,,, taka to życzliwa ,dziadowska menda ..
Wykonywałem zabieg ostatniej nocy i jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem świecącą się trawę od przymrozku ,miejscowa stacja meteo wykazała kilka stopni na plusie ,cyfrowy termometr podobnie a kwiat nosi ślady obecności dziadka mroza po ostatniej nocy zebrał to co wcześniej mrozami nie trzasnął.
18.04 -5
19.04 -4
20.04 -3
WIśnia nadwiślanka (na ten moment - bo jeszcze wiele przed nami) 50% strat
Łutówka - podobnie, ale w obniżeniach terenu nawet ponad 70% przemarzło.
Ostatnie mrozy były pezwietrzne, więc dostały nisko położone lokalizacje głównie. Grójeckie chyba miało największy mróz, ale ziarnkowe zawsze coś przetrwa.
Sandomierskie prawdopodobnie kolejny rok potwierdzi korzystne położenie do upraw sadowniczych. Gratulację!
Lubelskie nie równo - też wiele zależało od lokalizacji.
Małopolska - prawdopodobnie 0% strat! Nie jest to zagłębie sadownicze, ale również gratulację!
Mazowieckie powiat Gostyniński:
21.04 (+1) zapowiadana przymrozki
22.04 (-7) niezapowaidane przymrozki
Cielmus masz racje dzisiaj to było bardzo żle. Wczoraj po południu rozłożyłem węże strażackie i lałem do wieczora a dziś przychodze właczam
pompe a woda nie leci ,woda w wężach zamarzła 20 min walczyłem żebey ten gris z wężów wyleciał.Zobacze skutki pużniej ,acha Gmina Wilków
Lubelskie(Machów )
cielmus, 2020-04-22 06:23, napisał:
Lubelskie na dzisiaj prawie -7 było TRAGEDIA
Ale miałeś ubezpieczone?
pawian, 2020-04-22 10:33, napisał:
Ale miałeś ubezpieczone?
A co to ubezpieczenie teraz da jak będziemy pozbawieni plonu zapłacą Ci jakieś ochłapy i tyle.....A jabłko teraz 2.7 za kg i pewnie w tym roku ta cena aż tak bardzo się nie zmieni.
cielmus, 2020-04-22 10:39, napisał:
pawian, 2020-04-22 10:33, napisał:
Ale miałeś ubezpieczone?
A co to ubezpieczenie teraz da jak będziemy pozbawieni plonu zapłacą Ci jakieś ochłapy i tyle.....A jabłko teraz 2.7 za kg i pewnie w tym roku ta cena aż tak bardzo się nie zmieni.
Racja.Miałem na myśli , że ubezpieczenie zrekompensuje chociaż trochę straty.Ale z tymi ubezpieczeniami bywa różnie,z wyceną ,oszacowaniem strat,itd.W tym roku stawki wzrosły,przynamniej jeśli chodzi o te dotyczące gradu,co do innych -nie wiem.
Tylko Sławku czas nie typowy bo już przekwitło a dobrze wiesz że w tej fazie rozwoju - 2/3 może zrobić niezłe spustoszenie ..
Wiem, chodziło mi o to, że po takim maratonie każdy już podchodzi z obojętnością i się tym nie emocjonuje. Już nie raz zapowiadano -3 a było +1 i odwrotnie, miało być +1 a kończyło się -3. A największe szkody powstały jeszcze w marcu, gdzie tydzień lub dwa większość nie miała nawet o tym pojęcia.
Stosował ktoś aspiryne na przymrozki? Ile się tego daje na ha i jak to rozpuścić?
Ja kiedyś dałm 15 tabletek na ha ...śmiałm się i ładowałem, bo moim zdaniem to nie pomoże .To coś dla własnego spokoju że się starało pomóc Jak na razie poszło ASX Krzem + Asahi ..
temperatura na teraz 1,35 na 2 metrach, bezchmurnie, nad ranem może być nie za ciekawie.
Witam, po dzisiejszej nocy skromne -4.2C, woj swietokrzyskie pow.kielecki, już chyba po borowce, , wszystkie prognozy dawały do -1c, a tu rozwiązało chyba problem z ludźmi do zbioru, Chandler już wcześniej przemarzl, liczyłem na bluecropa, bo zostało trochę pakow
Epilog .Truskawka 70 procent kwiatów czarne,borówka 50/ 50,Malina Glen czarne od wierzchołka całe pędy,winogrona całe czarne,jabłoń czarne zawiązki do wysokości 1,5 metra śliwa czereśnia 50 /50 .Zmarzły ziemniaki, fasola , buraki, wszystkie ciepłolubne.Co ciekawe na termometrze za oknem było zaledwie minus jeden
Epilog .Truskawka 70 procent kwiatów czarne,borówka 50/ 50,Malina Glen czarne od wierzchołka całe pędy,winogrona całe czarne,jabłoń czarne zawiązki do wysokości 1,5 metra śliwa czereśnia 50 /50 .Zmarzły ziemniaki, fasola , buraki, wszystkie ciepłolubne.Co ciekawe na termometrze za oknem było zaledwie minus jeden
Myślałem że mnie omineło ale z czwartku na piątek prawie wszystkie zawiązki śliwek szlag trafił, wszystko czarne. Łódzkie okolice Dmosina
pow. sandomierski
21.05.2020
godz 4 :30
- 4 C
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl