To chyba tradycyjnie okolice Kielc, gmina Miedziana Góra teraz za oknem -7
okolice konstancina-jeziorna .. moj termometr o 2:30 pokazal przy gruncie +0,5 a na 1,5metra +1,2 nie wiem...moze mam trefny termometr.
Wychodząc z domu niie zauważyłem szronu, myślę nie ma mrozu, a jednak -5 przy gruncie. o. Łukowa.
Ok Wilkowa w tej chwili na metrze -4,8 przy gruncie -6
Godzina 5. Musiałem dwa razy spojrzeć na termometr, bo za pierwszym razem nie uwierzyłem -8. Czereśnie będę oglądał na zdjęciach. Za parę godzin będzie widać, co z jabłkami.
Trochę mniejszy niż w święta na wyższym stanowisku -5,1, w święta było -5,5, na niższym -6,1, było -7,3
Miał ktoś niżej niż w tym miejscu: http://polanafruit.pl/pogoda/today.htm
Po dzisieszym przymrozku mozna przyjąć, że kwiatu królewskiego już nie ma, niektóre odmiany dziabnięte bardziej. Wiśni już nie sprawdzam.
Mazowieckie gmina Gniewoszów: IDARED 85-90%, JONAGOLDY podobnie, Golden, Gala trochę lepiej 60-70% uszkodzeń!!! (dziś rano było -3.5 C)
Ja sprawdzałem ok.12 w sadzie i tak w domu termometr wskazywał -1 w sadzie musiało byc napewno z -3 ,znajomy mówił że było rano-4,-5 u niego?ponad godzine chodziłem w sadzie i tak na otwartym kwiacie jest duzo przemarznietych czarne słupki ale to jakies 5% wszystkiego,w sadku nizej połozonym najwieksze straty im wyżej tym mniejsze straty tak licze że na wszystkie sady a mam 4 ha jest narazie strat na jakies 10% na nadwislance,w wiekszosci słupki zielone na jednych różowy pąk ,na drugich drzewach biały i niektóre juz sporo rozwiniete tam jak mowie najbardziej obmarzły w najnizszym sadzie tak na wys.1 metra to wszystko na otwartym kwiacie ale to na szczeście znikoma cześć zobaczymy jak bedzie za tydzień ,dwa lub dalej być moze sa inne uszkodzenia?
We wschodnim mazowszu (Siedlce) po dzisiejszej nocy (-4.5) Idared, Jonagoldy całkowicie wymiecione. Mam malutką kwaterke Glostera i tylko on przetrwał...Z tego co słyszałem to Ligol też w miarę ocalał
Witam.
Sytuacja nie wygląda różowo.........odnośnie Niemiec a konkretnie okolic Jeziora Bodeńskiego jak pisałem wcześniej ponad 80 % start w jabłoniach nie zależnie od odmiany, truskawki w 60 % wykosiło,czereśnie praktycznie do zera śliwka podobnie. Dzisiejszej nocy było tam -7 przy gruncie.
U mnie po dzisiejszym ponad 4 stopniowym mrozie nie chodziłem za daleko, żeby się zbytnio nie spinać.
Okolice Warki, poprzedni przymrozek zrobił bardzo małe starty, ten wczorajszej nocy już większe pomimo wyższej temperatury, chyba dlatego, że ujemna temperatura była znacznie dłuższy czas
Tak jak się spodziewałem. Na czeresniach po dzisiejszej nocy już niezależnie od odmiany 100% strat. To co zostało po świętach, dziś zniszczyło do końca. Jabłka - idared też solidnie przerzedziło.
Okolice Kozienic o 5 nad ranem -5 wiśni na dzien dzisiejszy 30% zostało do reszty sadu nie mam ochoty wchodzic
U mnie dziś termometr na 2m wysokości pokazał -7 gmina Łaziska. Idaret w trzech kwaterach w różnych miejscowościach 100% strat reszta odmian 50%-60% strat, wisnie 30%
wania1234, 2017-04-21 14:48, napisał:
Okolice Warki, poprzedni przymrozek zrobił bardzo małe starty, ten wczorajszej nocy już większe pomimo wyższej temperatury, chyba dlatego, że ujemna temperatura była znacznie dłuższy czas
Poprzednio mróz był po deszczu a teraz najpierw porządnie przewiało i wysuszyło ...... Nie sprawdzałem dokładnie (Gmina Sobienie Jeziory) ale wiśnie łutówka mimo , że najmniej rozwinięta to 95 % przemarźnięte , za to ocalała groniasta w większości . Idaret na jakieś sześć - siedem kwiatów w rozecie ocalało 1-2 ( pojedyńcza próba dalej nie sprawdzałem) .
Gm. Magnuszew dziś nieźle dowaliło i niekiedy dobiło...
Czereśnia dziś juz 100% podobnie śliwki wykoszone...Gruszki tylko na klapsie coś moze byc jeszcze, jeśli tylko sie zapyli...
Jabłonie :
Geneva, Piros, Delikates, Jonagored, Jonaprince, Lobo, Cortland, Rubin, dziś dobiło 100% strat niemożna znaleść zielonego nic !!!
Szampion, Gala, Golden, Ligol, Idared 60 % - 80% strat
Antonówka 50% strat
Gloster 10% - 20% strat
Dodatkowo silny wiatr i zimno już tak długo nie sprzyjają wegetacji żeby tylko drzewa nie rzuciły tego co zostało, bo w tym okresie co sa drzewa nie pamietam żeby było tak długo zimno...
Po dzisjejszym przejściu sadu doszłem do wniosku :
Może komuś nie wymarzło i szuka pracownika wykfalifikowanego do sadu 12zł/h + zakwaterowanie jeden pokój odzielny, nie pjący, spokojny, prawojazdy, szeroka wiedza o ogrodnictwie, 20 lat doświadczenia.
Witam . Jak przedstawia się u Was porzeczka czarna ?? Z tego co zaobserwowałem u siebie to ja już po zbiorach jestem w tym roku .
Nie wiem jak u innych ale u mnie ostatni przymrozek narobił narobił dużo większych szkód jak ten w święta choć był znacznie mniejszy . Wszystkie odmiany mają uszkodzenia to że będzie dużo mniej jabłek do przetwórstwa to wiadomo i kolejek nie będzie pod zakładami tylko nie wiem czy cena to zrekopensuje .Teraz czekam co powie Makosz ,czy w Polsce mamy za dużo jabłek.
Była i nie ma, no może na kompoty trochę się urwie - okolice Grójca.
Najbardziej to się chyba przetwórcy cieszą bo przecież im się nie opłaca nigdy nic kupować ( np. porzeczka) więc w tym roku nie będą mieli problemu
Panowie, to co zostało z czereśni to szpakom braknie. Na pewno nie uda się tego obronić, a jak będą głodne to wiśniami też nie gardzą. W tamtym roku wczesne truskawki też u mnie chętnie atakowały.
świetokrzyskie truskawka honey 95% strat. Wisnia łutówka na jednym stanowisku 90% przemrozone na drugim sladowe ilosci. Co dziwne nawet burlata na młodych drzewkach nie ruszylo bardzo. Co bedzie dalej czas pokaze ale po wczorajszym pryskaniu i wiatrach sporo pąków juz lezy na ziemi choc nie maja oznak przemrozenia.
U mnie borówka chyba ok, wszystko w paku jeszcze, ,kwiaty żywe ,natomiast jagoda Kamczacka sie połorzyla sie tj tegoroczne pędy scielo choć w moim terenie wyjątkowo nie sadowniczym ok Kielc temperatura w przeciągu tych dwóch najgorszych nocy min -7 oraz -8
Mógłnyś wrzucić parę zdjęć? Miło by było zobaczyć nie przemrożone kwiaty w tym roku...
U mnie po dzisiejszej kontroli jednak borówka ale tylko odmiana Chandler jednak tak w ok 30 % słupki czarne ,rozwój pąków kwiatowych tej odmiany był najwczesniejszy, natomiast na wszystkich odmianach rozwijajace się liście tj ich brzegi aż czarne, nie tylko czerwone z powodu braku fosforu
Mazowieckie pow Lipski
Czereśnie 100% uszkodzeń wszystkie odmiany
Łutówka 30-60% zależnie od kwatery
Groniasta 80%
Nadwiślanka nie mam ale podobno bardzo źle
Porzeczka czerwona junker van tets 90%
Porzeczka czarna zależnie od odmiany 20-100%
malny cieżko określić ale moco zmrożone, wszystkie liście żółte, wiele już zwiniętych
Jabłoń sad przemysłowy różne odmiany 30-100%
Nie mam jabłek jedynie sad przydomowy straty od 30 do 70 % odmiany to szampion, idared, pinova, ligol. Grusza konferencja całe 4 szt. 90 % strat, raczej tylko na zdjęciach po oglądam gruszki.
Ale za to mam sporo owoców miękkich i tak:
Porzeczki czerwone w zależności od odmiany straty duże nawet do 70 %
Czarne od 80 % do 20 % również w zależności od odmiany, najbardziej dostał tisel i ukraińskie.
Maliny letnie jeszcze ciężko określić ale na tą chwilę około 40 % szkód
Maliny jesienne 50% nowych wychodzących pędów uszkodzone.
Jezyny co ciekawe mają się dobrze i nie widać uszkodzeń
Truskawki masakra nie były niczym nakryte i takie są efekty że hanoye prawie 90 % strat podobnie marmolada. Reszta troszkę lepiej.
To przykre jak się na to wszystko patrzy, ale przynajmniej w tym roku nie powinniśmy mieć nad produkcji i zakłady nie będą musiały kupować od nas mało oplacalnego towaru jak np. Porzeczki.
Woj lubelskie. Pow Lubelski.
Po ostatnim przymrozku nie bardzo miałem ochotę chodzić i sprawdzać ale Alwy prawie nie ma i jest to wina drugiego przymrozku bo po pierwszym jeszcze była. genevy nie było już po pierwszym, gruszy tak samo. Napewno zostało Szampiona oraz Gali.
Ile było na minusie że tak oberwała porzeczka u mnie podkarpackie pierwszym razem -4 a drugim -2 na obecną chwile straty w porzeczce ok. 20% ale zobaczymy co będzie jak przyjdzie wysoka temperatura.
Z truskawką to nie ma co panikować na razie, bo przynajmniej u mnie kwiatostany były jeszcze schowane u nasady krzewinki (choć przyznaje się - nie sprawdzałem uszkodzeń). Jeśli były widoczne to pierwsze kwiatostany, więc mogły przemarznąć kwiaty królewskie, ale honeoye to odmiana o bardzo rozciągniętym kwitnieniu i owocowaniu. Ostatnie słupki kwiatowe będą wychodzić jak będą już duże zawiązki z pierwszych kwiatów.
To że drugi mróz pomimo że był mniejszy narobił więcej szkód to normalne, bo roślina była znokautowana po pierwszym mrozie, więc wystarczyła mała dobitka.
Truskawka jeśli trochę zmarznie w kraju to w tym roku może bić rekordy nie notowane dotąd, zważywszy że już od jesieni była mowa o wysokich cenach.
Wieszczono natomiast tragiczne ceny w malinach - tu życzenia przetwórców raczej się nie sprawdzą. Choć jeśli chodzi o jesienne to jeszcze dużo mogą nadrobić.
Porzeczki według mnie sprawiają pozór, że żyją. Po dłuższej obserwacji można dostrzec, że roślina odrzuca te najmłodsze kwiatki z końca grona. Efekt powolny bo temperatura niska i pochmurno. Te kwitnące jeśli zawiążą to według mnie osypią się w krótkim czasie po zawiązaniu.
U mnie też porzeczka czarna i czerwona mocno oberwały mrozem.Tisel przemarzniety w 30% Kopania i Ametyst 50%. Jonkher i Detvan podobnie.Nawet Rowade wzięło a miała kwiat całkowicie zamknięty. Ciekawe co jeszcze zostanie bo jak na razie to nic jej nie zapyla. Wyglada to naprawde nieciekawie.Nie będzie kolejek w tym roku przy chłodniach.
To sprawdź dokładnie te truskawki jak możesz. U mnie nawet liście dostały i pędy truskawek o pakach nie mówiąc.
W nocy z niedzieli wielkanocnej na poniedziałek miałem -8 przy gruncie a na wysokości dwóch metrów niecałe -7. Drugim razem -4 przy gruncie. To ich zalatwilo. Porzeczki również. Wczesne czerwone to prawie nic nie będzie tak samo wczesne czarne. Po dokładnym przejrzeniu plantacji na krzaku ledwo co zostało zielonego.
Klepka, 2017-04-22 20:20, napisał:
Nie mam jabłek jedynie sad przydomowy straty od 30 do 70 % odmiany to szampion, idared, pinova, ligol. Grusza konferencja całe 4 szt. 90 % strat, raczej tylko na zdjęciach po oglądam gruszki.
Ale za to mam sporo owoców miękkich i tak:
Porzeczki czerwone w zależności od odmiany straty duże nawet do 70 %
Czarne od 80 % do 20 % również w zależności od odmiany, najbardziej dostał tisel i ukraińskie.
Maliny letnie jeszcze ciężko określić ale na tą chwilę około 40 % szkód
Maliny jesienne 50% nowych wychodzących pędów uszkodzone.
Jezyny co ciekawe mają się dobrze i nie widać uszkodzeń
Truskawki masakra nie były niczym nakryte i takie są efekty że hanoye prawie 90 % strat podobnie marmolada. Reszta troszkę lepiej.
To przykre jak się na to wszystko patrzy, ale przynajmniej w tym roku nie powinniśmy mieć nad produkcji i zakłady nie będą musiały kupować od nas mało oplacalnego towaru jak np. Porzeczki.
Woj lubelskie. Pow Lubelski.
jaką masz odmiane jeżyny? i jaka minimalna temperatura była w zinie?
Loch Ness, loch tay, asterina. Około minus 22 stopni choć nie pamiętam najniższej temperatury. Jezyny okryte na zimę agrowloknina. Od 6.04 na rusztowaniu
czereśni i wiśni nie będzie bo zmarzły ale jablka pomimo ze troche zmrozilo to i tak jeszcze trzeba bedze przerzedzać
Chyba, że u Ciebie..... Powiśle lubelskie zostało z Championem na poziomie 30 % i Elizą w dobrej kondycji i Glosterem jak ktoś miał, reszty po prostu nie ma i w tym roku nie będzie.
Z tego co mi wiadomo to w Świętokrzyskiem gminy przyjmują wnioski o szacowanie strat . Umnie w gminie nic nie wiedzą i o niczym nie słyszeli ,czyżby na Mazowszu nie było przymrozków ??. A może -7 st. C to jeszcze nie przymrozek? Pobódka urzędasy!!! Z tego co usłyszałem w Agrobiznesie dziś planowane było spotkanie wojewodów z jakimś tam cwaniaczkiem z Ministerstwa Rolnictwa i wymienili kilka województw dotkniętych przymrozkami ,ale co ciekawe o mazowieckim nie wspomnieli. Czyżby Wojewoda mazowiecki nie dostrzegał problemu?
U mnie w zasadzie zostało coś z 3 odmian: Szampion, Golden, Gala, reszta katastrofa, całość zbioru to bedzie kilkadziesiąt ton o ile reszty jeszcze nie "wymuci".
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl